UPDATE Căutările au fost reluate la Rânca / Răpit sau mort?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Căutările au fost reluate la Rânca / Răpit sau mort?
UPDATE Căutările au fost reluate la Rânca / Răpit sau mort?

Cazul băieţelului dispărut la Rânca (judeţul Gorj) a ajuns într-un punct în care se crede că acesta mai trăieşte doar dacă a fost răpit. Şeful Serviciului Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, declară că pentru micuţul Constantin Velcev (7 ani) sunt şanse minime de supravieţuire în zona în care s-ar fi rătăcit.

Mai citeşte şi:

Târgu-Jiu: Testul poligraf a arătat că bunicii copilului dispărut nu au minţit (UPDATE)
Târgu-Jiu: „Continuăm căutările dar nu mai sunt şanse să-l găsim în viaţă“
Târgu-Jiu: Familia oferă recompensă pentru găsirea lui Costi

Arad: VIDEO Scafandrii continuă să-l caute pe tânărul dispărut în Mureş (UPDATE)

UPDATE Peste 100 de persoane au reluat căutările în cazul copilului dispărut la Rânca. Citiţi aici.

„Dacă cineva l-a luat pe Costi, să aibă curajul să îl lase undeva, lângă o casă, la o margine de drum, să nu mă mai chinuie atât. Poate că s-a speriat acum, văzând câţi oameni îl caută pe copilaşul meu, dar îl rog eu să îi fie milă şi să îl lase undeva.

Oriunde îl putem găsi uşor, numai să îl găsim mai repede. Am anunţat că voi oferi şi o recompensă, numai să aflăm ceva de el”, declara, ieri,  Olga Velcev, mama micuţului dispărut joi după-amiază în staţiunea gorjeană Rânca.

Mama crede în varianta răpirii

Distrusă de durere, femeia nu crede că micuţul s-ar fi pierdut în pădure. „Costi este un copil foarte respectuos şi prietenos, care niciodată nu a făcut probleme. Întotdeauna cerea voie să poată ieşi afară, în grădina din faţa casei noastre, pentru a se juca. Nu cred că s-ar fi îndepărtat aşa mult”, spune Olga Velcev.

Cu privirea aţintită spre fereastră, femeia face apel către presupusul răpitor: „Îl rog frumos pe acela care poate l-a luat pe Costi, să îl lase undeva. Să îl găsim cât mai repede. Nu cred că a fost răpit pentru avantaje materiale. Ce să obţină de la noi? ”, se întreabă Olga Velcev.

A fost văzut pe drumul spre pădure

Conform declaraţiilor lui Viorel Caragea, şeful IPJ Gorj, micuţul ar fi fost văzut ultima oară la o oră de la dispariţie, pe drumul spre pădure, la aproximativ 600 de metri de cabană.

Mama micuţului nu crede însă că a fost posibil lucrul acesta. „Am înţeles că l-ar fi văzut două femei. Nu cred. Poate au vrut să fie băgate în seamă, de asta au zis aşa. Cum să se întâlnească cu un copil singur şi să nu-l întrebe ce e cu el acolo? Mai ales că ele ar fi zis că mergea grăbit spre pădure! Ce să caute acolo? Costi nu avea cum să meargă grăbit, era un copil foarte liniştit şi foarte ataşat de noi.

Nu ar fi plecat uşor de lângă bunicii săi“, crede femeia. După cum spune mama sa, Costi avea probleme de pronunţie, în special cu literele «r» şi «ş», motiv pentru care mergea periodic la logoped. Înţelege bine limba română, dar nu o vorbeşte perfect.

La Techirgiol, copilul locuia cu mama sa şi cu prietenul acesteia, cei doi urmând să se căsătorească peste o lună. Olga s-a despărţit de tatăl micuţului, Feodor Velcev, în urmă cu trei ani. Femeia spune că micuţul se întâlnea cu tatăl său cel mai des de sărbători. Ultima oară cei doi s-au văzut în urmă cu două luni.

Filmul dispariţiei

Costi sosise la Rânca, împreună cu bunicii săi, miercuri, 22 iulie, la invitaţia unor cunoştinţe. A  doua zi dimineaţa au plecat la Târgu Jiu pentru a vizita oraşul şi pentru a face cumpărături pentru vacanţă. S-au întors la Rânca în jurul orei 16.30. Bunicul s-a dus în spatele casei pentru a pregăti lemne de grătar.

Micuţul a cerut voie să se joace lângă cabană, împreună cu doi copii ai vecinilor. Bunica, Nadejda Arbuz, a intrat în casă pentru a pune telefonul la încărcat. Între timp, i-a pregătit micuţului pijamalele pentru somn. Ieşind afară din cabană, a observat  că micuţul lipseşte. L-a întrebat pe soţul său, însă acesta i-a spus că nu l-a văzut.

Olga Velcev (30 de ani), mama lui Costi, crede că fiul său a fost răpit

El credea că micuţul este cu ea în casă. Îngrijoraţi, au început să-l caute. Văzând că nu îi dau de urmă, în jurul orei 17.30, au anunţat poliţia din staţiune. Era prea târziu!

Tatăl copilului apelează la clarvăzătoare

Feodor Velcev, tatăl natural al lui Constantin, copilul de 7 ani care a dispărut joi seara în staţiunea Rânca din judeţul Gorj, este dărâmat de când a aflat de dispariţia micuţului. „Cine ştie, cine ştie...Doar Dumnezeu...cineva trebuie să ştie“, a spus Feodor Velcev, care se află în Constanţa. „Băiatul meu nu este de găsit de patru zile. Undeva este ascuns, altfel nu îmi explic, simt că este viu. Nu e nicio îndoială şi nu mai ştiu ce să gândesc“, a mai declarat el.

Tatăl lui Constantin a mai spus că vrea să apeleze la o clarvăzătoare din Chişinău care să lămurească misterul dispariţiei. Spune că nu avea probleme să îşi vadă copilul, iar ideea răpirii îl sperie pentru că nu ar avea bani să-l răscumpere. El trăieşte în România de 20 de ani şi a divorţat de Olga în urmă cu 3 ani, iar ultima dată când şi-a văzut copilul a fost în urmă cu aproape două luni, când a mers cu el la circul din Constanţa.

„Şanse mici pentru a supravieţui în pădure“

Potrivit specialiştilor, şansele ca micuţul Constantin Velcev să mai fie în viaţă sunt minime. Oricât de pesimistă ar suna o astfel de ipoteză, în spatele ei stau faptele.

În zona de unde a dispărut băieţelul, temperatura scade puternic în timpul nopţii, chiar şi în această perioadă a anului, ajungând până la minime termice de numai 2-3 grade Celsius.

Un alt mare pericol îl reprezintă prezenţa animalelor sălbatice. Însă cel mai important fapt ce îi determină pe membrii echipelor de salvare din zonă să fie mai degrabă pesimişti în privinţa soartei micuţului este aria enormă de căutare care a fost acoperită, până acum, fără vreun succes: aproximativ 10 kilometri.

Potrivit şefului Serviciului Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, „dată fiind mărimea zonei acoperite în cadrul operaţiunilor de căutare şi numărul orelor scurse, sunt şanse mici ca un copil pierdut acolo să scape cu viaţă”.

În condiţiile potrivnice enumerate anterior, este aproape imposibil ca un băiat de vârsta lui Constantin să poată parcurge o suprafaţă atât de vastă, mai ales că micuţul se afla şi sub tratament medical.  Antecedente pozitive există, însă acestea ţin, mai degrabă, de domeniul miracolului decât de cel al realităţii.

În urmă cu o săptămână, un copil în vârstă de zece ani parcurgea nu mai puţin de 40 de kilometri, prin pădure, pentru a ajunge de la o stână, la casa bunicilor săi dintr-o comună vrânceană.

La capătul a ceea ce medicii au numit „un miracol medical“, băieţelul a fost internat pentru multiple plăgi şi escoriaţii la nivelul întregului corp.  Mihai Mincan, Emilia Sava


10 sfaturi pentru părinţi

Ofiţerii specializaţi în căutarea copiilor pierduţi ori răpiţi, dar şi sociologii şi psihologii au căzut de acord asupra a zece reguli de aur pentru prevenirea unor astfel de situaţii.

1 Nu lăsaţi copilul nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate sau în cele în care, în cazul unui eveniment nefericit, nu are cui să ceară ajutorul.

2 Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună mereu unde şi cu cine pleacă.

3 Nu-l trimiteţi singur în locuri pe care nu le cunoaşte.

4 Asiguraţi-vă că ştie numele şi adresa părinţilor şi locul în care se află.

5 Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii.

6 Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil.

7 În caz de dispariţie sunaţi imediat la 112.

8 Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat.

9Asiguraţi-vă că va spune întotdeauna „Nu“ necunoscuţilor care îi cer să le însoţească.

10 Învăţaţi-l că există întotdeauna cineva care îl poate ajuta.

Apel

Persoanele care pot da informaţii despre Constantin Velcev sunt rugate să sune la telefoanele:
-112 (apeluri de urgenţă)
-11. 60. 00 (număr special pentru copiii dispăruţi)

Semnalmente Constantin Velcev are 1,20 – 1,50 m înălţime, greutate de aproximativ 25 kg, păr şaten, puţin lung, ten albă, ochi verzi şi prezintă o aluniţă pe pometul obrazului stâng. La data dispariţiei era îmbrăcat cu un tricou cu mânecă scurtă de culoare alb, având pe piept desen şi inscripţie, hanorac de culoare gri spre albastru, pantaloni de trening de culoare albastru închis cu două dungi albe, iar în picioare purta papuci verde deschis.

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite