Târgovişte: UPDATE - 20.000 de oameni participă la canonizarea lui Neagoe Basarab

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: UPDATE - 20.000 de oameni participă la canonizarea lui Neagoe Basarab
Târgovişte: UPDATE - 20.000 de oameni participă la canonizarea lui Neagoe Basarab

Credincioşi din toată ţara sunt acum prezenţi la Târgovişte pentru cel mai important eveniment din acest an al Bisericii Ortodoxe Române. Aceştia au venit în număr foarte mare pentru slujba de canonizare a voievodului Neagoe Basarab dar şi pentru a se închina la Moaştele Sfântului Nifon, aduse astăzi la Catedrala Mitropolitană. Alături de reprezentanţii bisericii târgoviştene se află şi Înalt Preasfinţia Sa, Patriarhul Rom

Ora 10.30
O bătrână a leşinat în timp ce asista la slujba canonizării voievodului Neagoe Basarab. Echipajul ambulanţei a intervenit şi a scos-o pe bătrână din mulţime cu o targă. Echipele ambulanţei şi voluntarii de la Crucea Roşie au intervenit în zeci de cazuri pentru a acorda primul ajutor bătrânilor care au suferit de lipotimii, leşin, creşteri de tensiune şi deshidratare.

image



Citiţi şi:

Târgovişte: Canonizarea lui Neagoe Basarab dă peste cap traficul

Jandarmii au avut grijă ca slujba să se desfăşoare în condiţii bune. "Avem un echipaj de 200 de jandarmi. Au venit şi câţiva jandarmi de la Prahova, dar foarte puţini. Nu au fost  evenimente până acum", a declarat Costel Gavrilă, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Dâmboviţa, prezent la faţa locului.

image



Chiar de la prima oră a dimineţii, mii de oameni au luat cu asalt Catedrala Mitropolitană de la Târgovişte şi zonele din împrejurimi. Mulţi dintre ei au venit să asiste la ceremonia de canonizare a voievodului Neagoe Basarab iar alţii au venit în pelerinaj la moaştele Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolulului şi Mitropolitul Ţării Româneşti.



image



„Evenimentul de azi este foarte important în primul rând pentru că are loc proclamarea locală a canonizării lui Neagoe Basarab, apoi pentru că sunt aduse moaştele Sfântului Ierarh Nifon de la mănăstirea Dionisiu-Muntele Athos şi de la catedrala Mitropolitană din Craiova. Sunt primele moaşte care se aşază în această catedrală de la Târgovişte“ , a declarat Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte. El a completat evenimentul de astăzi este foarte important şi datorită vizitei Patriarhului României, Preafericitul Daniel, împreună cu Sfântul Sinod.

Credincioşii au venit cu autocarele la Târgovişte


Autocare din toate colţurile ţării au adus mii de credincioşi la evenimentul de astăzi. „Am venit să mă rog şi să mă închin la Moaştele Sfinte. Am venit tocmai din Cluj cu autocarul împreună cu mai mulţi credincioşi de la biserica noastră”, spune Anghel Vlasoiu, un credincios de 34 de ani.

Singurele maşini care circulau pe arterele principale din centrul oraşului au fost autocarele cu evlavioşi, traficul fiind oprit până la ora 18.00 pentru restul autovehiculelor. Echipajele Poliţiei Rutiere au fost prezente la fiecare intersecţie iar şoferii au fost îndrumaţi spre rutele ocolitoare. Autocarele care au transportat credincioşii la Târgovişte au fost parcate apoi pe Bulevardul Independenţei. Şoferii din oraş s-au declarat nemulţumiţi de orprirea circulaţiei.

image



În faţa Mitropoliei a fost amplasată o scenă cu un sistem de sonorizare performant pentru ca şi oamenii din spate să poată asculta slujba. „Ce bine că au pus aşa scena, ca să putem vedea şi mai din spate, pentru că acolo în faţă e îmbulzeală mare”, spune Maria tudose, o târgovişteancă de 65 de ani.

image


Preafericitul Daniel a ajuns la Târgovişte, împreună cu Sfântul Sinod, la ora 9.45. După ce a fost întâmpinat cu pâine şi sare, a binecuvântat mulţimea şi a intrat în catedrală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite