UE cere un acord Ucraina-Rusia în domeniul gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a spus la finalul unei întâlniri a experţilor în domeniul energetic că Naftogaz, compania energetică ucraineană, ar trebui să încheie un acord cu Rusia care să asigure un flux de gaz neîntrerupt către Europa.

Citiţi şi
Gazprom: Ucraina a plătit datoria la gaze


"Comisia le cere ambelor părţi, Gazprom şi Naftogaz, să ajungă la un aranjament stabil şi pe termen lung pentru a asigura tranzitul către UE", se arată într-un comunicat al CE, potrivit Reuters.

Vicepreşedintele Naftogaz, Igor Didenko, a spus după întâlnire că Ucraina nu are bani să plătească Gazpromului cantităţile de gaz de care are nevoie pentru consumul  intern şi depozitarea subterană până la sfârşitul anului.

"În concluzie le-am cerut reprezentanţilor europeni să le spună şefilor de stat că avem nevoie de un împrumut de 4,2 miliarde de dolari", a subliniat Didenko, precizând că speră să se ajungă la un acord "în următoarele săptămâni".

Didenko vrea ca statele membre să intervină în favoarea Ucrainei pe lângă marile bănci comerciale şi instituţiile financiare internaţionale.

Circa 80% din exporturile de gaz rusesc spre Europa trec prin Ucraina.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite