230.000 euro de la UE alocaţi României pentru două proiecte de cooperare în cinematografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
230.000 euro de la UE alocaţi României pentru două proiecte de cooperare în cinematografie
230.000 euro de la UE alocaţi României pentru două proiecte de cooperare în cinematografie

România va primi 230.000 euro din fonduri comunitare pentru două proiecte de cooperare cinematografică internaţională, în cadrul unui program european ce vizează consolidarea relaţiilor culturale şi comerciale dintre industria cinematografică europeană şi realizatorii de filme din ţări terţe.

În primul proiect vizat, România va colabora cu Armenia, Republica Moldova, Rusia, Turcia şi Ucraina pe partea de training, pentru care alocarea comunitară este de 90.000 euro.

Al doilea proiect vizează colaborarea României cu Bosnia şi Turcia, pentru încurajarea publicului să descopere filme străine, pentru care sprijinul UE este de 140.000 euro.

Comisia Europeană a anunţat o finanţare de 5 milioane euro pentru anul 2009 pentru 40 de proiecte de cooperare cinematografică internaţională. Alocarea va permite realizatorilor de filme, animatorilor şi altor profesionişti din domeniul audiovizual să deprindă noi abilităţi şi să promoveze industria de profil prin colaborarea cu profesionişti din afara Europei.

Proiectele selectate cuprind activităţi de formare comună, de promovare reciprocă şi de distribuţie, precum şi proiecţii de film şi alte activităţi care să stimuleze publicul din Europa şi din lume să descopere filmele străine.

Finanţarea este realizată prin MEDIA International, iniţiativă de finanţare comunitară a activităţii de cooperare cinematografică internaţională care a fost lansată în 2008. Anul trecut, UE a finanţat doar 18 proiecte cu 2 milioane euro.

"Europa are un sector cinematografic activ, divers din punct de vedere cultural şi inovator, deschis schimbului de cunoştinţe cu profesionişti ai audiovizualului din alte părţi ale lumii şi, în acelaşi timp, pregătit să înveţe lucruri noi de la aceştia, ţinând cont de alte contexte şi experienţe globale", a declarat comisarul european pentru media şi telecomunicaţii, Viviane Reding.

Vor fi finanţate 23 de proiecte de formare, care vor viza aprofundarea înţelegerii condiţiilor de desfăşurare a activităţii, a cadrului juridic şi a finanţării pieţelor audiovizuale din alte ţări, zece proiecte care sprijină pătrunderea pe pieţele internaţionale a creaţiilor audiovizuale şi promovează şansele de distribuţie ale acestora.

UE sprijină, de asemenea, patru proiecte de distribuţie a filmelor europene în ţări terţe şi de distribuţie de filme din alte state în UE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite