România, în era sancţiunilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va aplica, începând de ieri, opt proceduri de avertizare pentru încălcarea legislaţiei comunitare de către România.

Domenii precum energia şi eficienţa energetică, taxarea şi mediul sunt capitole la care România nu respectă prevederile tratatelor UE.

Cele mai grave încălcări ale prevederilor europene sunt constatate de către Comisie în domeniul energiei electrice şi a gazelor, mai precis nerespectarea unor directive referitoare la preţurile reglementate.

Trei notificări în domeniul taxării

În domeniul taxării, există alte trei scrisori de notificare: pentru taxa de mediu (discriminează maşinile provenind din UE), TVA pe dividende şi impozitarea discriminatorie a rezidenţilor şi nerezidenţilor. Cât priveşte aplicarea taxei de poluare, Comisia consideră că legislaţia noastră e discriminatorie.O altă procedură de infringement va fi deschisă şi la capitolul mediu.

După anunţul oficial de la Bruxelles, Comisia va transmite autorităţilor române scrisorile de notificare formală, după care România are la dispoziţie două luni să realizeze corecţiile cerute de Bruxelles şi să răspundă Comisiei la scrisorile primite.

Amendă de cinci milioane de euro

Comisia Europeană a decis să aplice o serie de corecţii la plăţile directe efectuate de statele membre, România urmând să ramburseze Uniunii peste 5 milioane de euro pentru nerespectarea procedurilor şi termenelor impuse la utilizarea
fondurilor UE.

Corecţiile respective sunt aplicate în principal din cauza depăşirii termenelor de plată către producătorii agricoli pentru perioada 16 octombrie 2008 - 31 martie 2009. Suma totală neplătită se ridică la peste 14,39 milioane de euro, din care o corecţie de 5,3 milioane de euro va fi aplicată României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite