CE: România nu este contribuitor net la bugetul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CE: România nu este contribuitor net la bugetul UE
CE: România nu este contribuitor net la bugetul UE

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că România a primit deja peste două miliarde de euro doar din fonduri structurale, pe lângă celelalte finanţări europene, astfel încât este exclus ca noul stat membru să fie contribuitor net la bugetul UE.

"Din totalul de 32 de miliarde de euro alocate României pentru perioada 2007-2013, 20 de miliarde reprezintă fonduri structurale, din care România a primit deja, începând cu 2007, peste două miliarde plăţi în avans şi rambursări pentru proiecte în curs", a declarat Dennis Abbott, purtător de cuvânt al comisarului european pentru politică regională, citat de NewsIn.

"În acest context, ideea că România ar fi contribuitor net la bugetul UE este foarte departe de adevăr", a subliniat Abbott.

Spre deosebire de alte ţări - cel mai notabil exemplu fiind Spania - unde CE nu a aprobat încă toate aşa-numitele programe operaţionale sub care se desfăşoară proiectele cu finanţare din fonduri structurale, România are deja aprobate toate cele şapte programe-cadru. "Asta înseamnă că CE poate rambursa fără întârziere cheltuielile eligibile, adică în termen de 30 de zile de la data primirii lor", a explicat Abbott.

Câteva mii de proiecte se află deja în curs de implementare în România, astfel încât nivelul plăţilor şi rambursărilor va creşte considerabil în următorul an.

"Desigur, felul cum sunt utilizate fondurile UE şi viteza cu care aceşti bani ajung la beneficiari, este în primul rând responsabilitatea autorităţilor naţionale", a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt.

Defalcate pe ani, fondurile structurale alocate României cresc progresiv, de la 1,3 miliarde de euro în 2007 şi 1,9 miliarde în 2008 la 2,6 în 2009 şi peste trei miliarde în 2010. Aşa-numita regulă N+3 ce se aplică până în 2010, înseamnă că aceşti trebuie solicitaţi spre rambursare în cel mult trei ani - adică fondurile alocate pentru 2007 trebuie cheltuite până la sfârşitul lui 2010, cele pentru 2008 până în 2011.

Începând cu 2010, însă, regula se va schimba, scurtând perioada la doi ani, astfel încât până la sfârşitul anului 2013 vor trebui cheltuiţi banii pentru 2010 şi 2011, adică peste 6,3 miliarde de euro.

Pe lângă fondurile structurale, România primeşte finanţări UE în sectorul agricol, pescuit, securizarea frontierelor, cooperare transfrontalieră şi fonduri de preaderare (ISPA, Phare şi SAPARD). Bucureştiul mai poate trimite solicitări de finanţare pentru proiecte finanţate direct de Comisia Europeană - în transport, cercetare şi cultură.

În iulie, o sursă din cadrul CE declara pentru NewsIn că România va cotiza în acest an cu peste 1 miliard euro la bugetul UE, însă va cere numai 30 milioane euro din fondurile structurale, sugerând astfel că Bucureştiul ar fi contribuitor net la bugetul comunitar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite