Polonia, singura ţară din UE ocolită de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia, singura ţară din UE ocolită de criză
Polonia, singura ţară din UE ocolită de criză

Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană (UE) care a păstrat o creştere economică şi, chiar dacă spectrul recesiunii este încă prezent, experţii sunt de acord că această piaţă importantă va fi relativ ocolită de criză, relatează AFP într-un amplu comentariu.

"În momentul venirii crizei, Polonia se afla într-o situaţie mai bună decât alte ţări", a declarat Mark Allen, economist în cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI), relatează Agerpres.

"Extinderea creditului a fost aici mult mai lentă decât în alte ţări şi nu a existat aici aceeaşi explozie a preţurilor activelor", a subliniat el.

În acelaşi timp, "politica bugetară a rămas riguroasă şi nu am observat deci aceeaşi mărire a deficitului bugetar ca în altă parte", a mai spus Mark Allen.

Polonia a înregistrat o creştere a PIB-ului de 0,4% în primul trimestru în raport cu ultimul trimestru din 2008, fiind singura ţară din Uniunea Europeană care a înregistrat o creştere.

Investiţiile străine şi o cerere internă susţinută precum şi o dependenţă moderată au făcut ca Polonia să fie mai puţin vulnerabilă la contractarea pieţelor exterioare, afirmă experţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite