Vladimir Jarihin: "Instabilitatea din Republica Moldova este declanşată de politica mioapă a UE"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Jarihin: "Instabilitatea din Republica Moldova este declanşată de politica mioapă a UE"
Vladimir Jarihin: "Instabilitatea din Republica Moldova este declanşată de politica mioapă a UE"

Potrivit directorului adjunct de la Institutul statelor CSI din Rusia, Vladimir Jarihin, instabilitatea din statele post-sovietice din Europa de Est este provocată de "politica mioapă a UE".

"În R.Moldova, încă o ţară situată între UE şi Rusia, a început ceea ce, în funcţie de temperament, unii numesc istablitate politică, iar alţii, direct şi deschis, dezordine" a declarat directorul adjunct al Institului statelor CSI, Vladimir Jarihin.

"Trebuie spus că R.Moldova, pentru o clipă, acţiunile elitelor s-au destins, aşa cum în natură aceasta se întâmăplă în timpul unui cutremur foarte puternic, după care vine o perioadă de linşte. S-a destins R.Moldova atunci, în particular, prin separarea Transmistriei, care s-a separat nu din motive religioase  sau în baza unor principii etnice şi nici de limbă", declară Jarihin. Expertul rus explică faptul că "Transnistria s-a separat pentru că în aceea perioadă(....) trebuia să aleagă de ce parte se va afla".

"Transnistria a decis atunci să aleagă partea noastră(a Rusiei n.r). R.Moldova din acea perioadă, care tindea unirea cu România, a rămas de altă parte. Însă au trecut ani şi încordarea internă în însăşi R.Moldova, fără Transnistria, a atins astfel de proporţii încât acolo a început un proces politic necontrolat, ca în Ucraina. Acceaşi lideri ai opoziţiei moldoveneşti declară că, în cazul în care comuniştii se consideră într-adevăr o putere civilizată, ar trebui să se înţeleagă cu ei, aşa cum se întâmplă de obicei în Europa. Însă, de fapt, ei însăşi au refuzat să se înţeleagă cu acceaşi comunişti şi, din această cauză, acum două luni au avut loc alegeri repetate" precizează expertul rus de la Institutul statelor CSI.

"În această situaşi nu aş declara că totul s-a întâmplat pentru că elitele imature nu au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte suma de bani. Cauza este alta. De ce, de exemplu, în Europa acceaşi social-democraţi au reuşit să se înţeleagă cu un creştin-democraţii în Germania? Pentru că nu le-a fost atât de greu să ajungă la un compromis, în faţa lor nu a stat o alegere geoploitică. În faţa lor stătea problema, care a stat practic în faţa tuturor partidelor politice europene cu orientare de dreapta sau de stânga şi anume ce procent trebuie plătit dinimpozit. S-au grăbit, au ales o sumă medie, aici s-au încheiat contradicţiile lor" explică expertul rus.

Expertul rus consideră că acest lucru i se poate "atribui" Uniunii Europene care a ales modelul imperialist de extindere. Potrivit directorului adjunct al Institutului statelor CSI, problema principală este "instabilitatea, în statele post-sovietice din Europa de Est, în primul rând, este declanşată de politica mioapă a UE, care acum începe să-şi atragă o nemulţumire făţişă din partea unor state puternice şi dezvoltate din Europa occidentală, precum Germania, Franţa şi Italia", a încheiat Jarihin, citat de NewsIn.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite