Greva judecătorilor blochează banii de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva judecătorilor blochează banii de la UE
Greva judecătorilor blochează banii de la UE

Zeci de proiecte cu finanţare europeană au fost amânate până după greva magistraţilor. În timp ce România ar putea pierde 75 de milioane de euro de la UE,  doar Curtea de Apel Craiova şi Tribunalul Constanţa au decis să reia activitatea.

Citiţi şi:
Culmea grevei: magistraţii îşi amână propriile procese pentru drepturi salariale

Arad: Procesul clanului "Împăratului" Uțu Rohozneanu s-a amânat

Arad: Avocaţii şi clienţii lor s-au plimbat degeaba la tribunal

Astăzi ar fi trebuit să înceapă, la Galaţi, o nouă sesiune de depunere de proiecte pentru finanţări nerambursabile de la Uniunea Europeană (UE). Greva judecătorilor a dus însă, la amânarea sesiunii.

Potrivit calendarului negociat de România cu Comisia Europeană, luni, 21 septembrie, ar fi trebuit să se dea startul unei noi sesiuni de depunere de proiecte cu finanţare nerambursabilă de la UE. Sesiunea urma să se încheie pe 30 octombrie, iar solicitanţii (din agricultură, industrie alimentară şi silvicultură) aveau la dispoziţie 75 de milioane de euro. Vineri seară, Ministerul Agriculturii a dat un comunicat prin care anunţă că programul e amânat până la o dată nespecificată.

Grevă cu efecte nebănuite

Oficialii de la Agricultură spun că totul porneşte de la greva judecătorilor, care a blocat procurarea unor documente necesare dosarelor de finanţare. Este vorba în special de actele ce trebuie înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului (care ţine de Ministerul Justiţie) şi care trebuie să poarte apostila unui judecător delegat.

În plus, nu pot fi întocmite nici contractele de asociere în vederea realizării proiectului sau actele adiţionale la statutul societăţii (în vederea introducerii unui obiect de activitate). De asemenea, este vorba şi de litigiile (îngheţate de ceva vreme în urma grevei) pentru terenurile pe care urmează să fie amplasată investiţia, de procesele cu statul în privinţa unor datorii la buget (litigii care, nesoluţionate, blochează emiterea cazierului fiscal – document absolut necesar la dosar) etc.

Notificări la oficiile judeţene

Ca urmare, unii dintre solicitanţi au notificat oficiile judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală că le este imposibil să depună proiectele la timp. Iar cum la punctaje egale dosarele sunt departajate în funcţie de ordinea depunerii, s-a decis amânarea sesiunii.

Solicitanţii care aveau proiectele gata şi urmau să le depună în prima zi a sesiunii vor fi nevoiţi să refacă unele acte. Motivul: o parte dintre avize expiră în 15-30 zile, iar dacă întârzierea depăşeşte această perioadă, atunci trebuie cerute alte aprobări.

„Mă deranjează foarte mult amânarea. Eu am dosarul complet şi voi avea de alergat apoi să refac o parte dintre acte. Asta mă costă şi aş fi curios cine mă despăgubeşte”, spune Petrică Radu, un fermier gălăţean care intenţionează să-şi facă o linie de prelucrare a legumelor.

Omul ne-a spus că, spre exemplu, cazierul fiscal expiră în 30 de zile, iar el l-a obţinut pe 10 septembrie, deci pe 10 octombrie va trebui să ceară altul. La fel, avizul de gospodărire a apelor este valabil doar 15 zile.

„L-am scos pe 14 septembrie, iar pe 29 septembrie trebuie să fac altul, că acesta nu mai e valabil“, povesteşte Petrică Radu.

Cine plăteşte?

Autorităţile locale ezită să spună dacă va fi cineva tras la răspundere pentru întârzierea care poate da peste cap fondurile europene.

„Este prematur să vorbim acum despre despăgubiri. Vom şti mai multe peste câteva zile, când va fi clar cât durează întârzierea“, ne-a spus Vasile Berlea, director coordonator adjunct pentru dezvoltare rurală la Direcţia Agricolă Galaţi.

Oricum ar fi, cineva va trebui să plătească, pentru că nerespectarea termenelor negociate cu UE poate provoca pierderea celor 75 de milioane de euro alocaţi.

Unde se judecă astăzi

Magistraţii Curţii de Apel Craiova îşi vor relua activitatea începând de astăzi. „Având în vedere că instanţa Curţii de Apel Craiova are cea mai mare încărcătură de dosare din ţară pe judecător, continuarea protestelor ar putea duce la un adevărat blocaj funcţional. Pe de altă parte, este vorba şi despre evitarea unor cheltuieli inutile atât ale justiţiabilului, cât şi ale persoanelor implicate în procese, pentru că noi emitem obligatoriu documente şi pe timpul protestelor“, a declarat
judecătorul Aurel Ilie, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.

Tribunalul Constanţa funcţionează normal de astăzi

În schimb, judecătorii Tribunalului Dolj şi cei ai Judecătoriei Craiova au anunţat că vor continua protestele şi vor intra în sălile de judecată, dar vor amâna cauzele. Registratura va lucra între orele 10.00-12.00.   

Constanţa: Tribunalul lucrează

Magistraţii Tribunalului Constanţa au decis, vineri, să suspende protestele pentru a da o şansă soluţionării revendicărilor. Decizia a fost luată în Adunarea Generală pentru a purta un dialog cu puterea Legislativă şi Executivă pe tema statutului magistratului şi pentru soluţionarea revendicărilor, dar nu mai târziu de 5 octombrie.

„Noi am votat suspendarea protestelor în Adunarea Generală de vineri, dar colegii de la Curtea de Apel au stabilit Adunarea Generală pentru luni (n.r. - azi) pentru a decide dacă la nivelul acestei instanţe vor continua protestele“, a declarat Ciprian Coadă, vicepreşedintele Tribunalului Constanţa.

Prahova: Program redus

Începând de astăzi, la Curtea de Apel Ploieşti, Tribunalul Prahova şi toate judecătoriile din Prahova se va relua activitatea de lucru cu publicul. Vor funcţiona compartimentele arhivă, informare şi relaţii publice, registratură şi biroul apostilă, între orele 9.30 - 11.00. Ioana Popa, Irma Huculici

Protestele continuă

Conform Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor (RNAG), 11 din cele 14 Curţi de Apel din România au decis să continue protestele. Din cele 36 de tribunale existente, doar Tribunalul Constanţa a decis reluarea activităţii. În privinţa judecătoriilor, RNAG a anunţat că toate cele 97 au decis să continue greva.

Deciziile au fost luate vinerea trecută, în urma adunărilor generale organizate la nivelul fiecărei instanţe. Curtea de Apel Craiova şi Tribunalul Constanţa au decis să întrerupă greva, în timp ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis continuarea protestului, însă în altă formă. Curtea de Apel Constanţa va decide azi dacă iese din grevă sau nu.

Blocaj la Registrul Comerţului

Oficialii de la Agricultură spun că totul porneşte de la greva judecătorilor, care a blocat procurarea unor documente necesare dosarelor de finanţare. Este vorba în special de actele ce trebuie înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului (care ţine de Ministerul Justiţiei) şi care trebuie să poarte apostila unui judecător delegat.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite