După model UE, viitorul premier japonez vrea o comunitate asiatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După model UE, viitorul premier japonez vrea o comunitate asiatică
După model UE, viitorul premier japonez vrea o comunitate asiatică

Viitorul premier nipon, Yukio Hatoyama, a explicat astîzi că viziunea sa privind o viitoare comunitate asiatică, după modelul Uniunii Europene, nu exclude Statele Unite. El a ţinut să sublinieze că nu este antiamerican, transmite AFP.

Hatoyama a făcut referire la un articol pe care l-a publicat săptămâna trecută în New York Times. În articolul respectiv, liderul Partidului Democrat Japonez (PDJ) ataca vehement capitalismului american. "Era globalizării sub conducere americană se apropie de sfârşit şi ne îndreptăm către o eră multipolară, rezultat al eşecului războiului din Irak şi al crizei financiare", a scris viitorul premier al Japoniei în articolul respectiv.

"Regiunea Asiei de Est, care arată o vitalitate în creştere, trebuie să fie recunoscută ca sfera de existenţă naturală a Japoniei", a declarat Hatoyama.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, viitorul primul-ministru nipon a explicat că articolul "nu avea intenţia de a afişa concepţii antiamericane".

El a declarat că viitorul său guvern se va strădui să promoveze, pe termen lung, ideea unei comunităţi asiatice modelate după cea a Uniunii Europene, care să aibă monedă unică. Însă "ideea unei comunităţi a Asiei de Est nu înseamnă excluderea Statelor Unite", a precizat Yukio Hatoyama.

Acesta a adăugat: "Pe fondul relaţiei Japonia-Statele Unite, nu este o idee rea să visăm la crearea unei comunităţi politice paşnice, cu caracter economic".

Reamintim că, Yukio Hatoyama a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative de duminică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite