Bazinul UBB, la cinci metri de Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinul UBB, la cinci metri de Olimpiadă
Bazinul UBB, la cinci metri de Olimpiadă

Bazinul de înot inaugurat, duminică, în complexul Sportiv Iuliu Haţegan nu va putea fi omologat la standarde olimpice, aşa cum a promis rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga.

Proaspătul înauguratul bazin de înot din parcul Babeş, ce a costat 25 de milioane de lei, adică aproximativ 6 milioane de euro, nu va putea găzdui nicio eventuală competiţie olimpică, deoarece nu a fost proiectat la standardele olimpice impuse de Federaţia Internaţională de Nataţie. Potrivit acestora, lăţimea unui bazin olimpic ar trebui să aibă 25 de metri, adică zece culoare a câte 2,5 metri fiecare, şi nu opt culoare ce însumează 20,6 metri, cât are bazinul Universităţii Babeş-Bolyai. Cu alte cuvinte, proiectanţii bazinului l-au conceput la standardele unor competiţii europene şi mondiale, dar nicidecum europene.


Cu toate acestea, imediat după inaugurarea bazinului, rectorul UBB, Andrei Marga, a anunţat cu surle şi trâmbiţe că acesta va fi omologat la standarde olimpice. „O comisie va veni să omologheze bazinul”, a declarat Andrei Marga. „Când s-a conceput, s-a luat seama de reperele olimpice”, a mai spus Marga.
Conform unei surse din administraţia universităţii, care a dorit să rămână anonimă, bazinul a fost gândit intenţionat la dimensiuni mai mici decât cele olimpice, pentru a-i păstra doar caracterul educativ. „Dacă era la dimensiuni olimpice, activităţile Facultăţii de Sport erau deranjate de solicitările de organizare a unor diverse evenimente şi nu acesta este scopul bazinului. Să meargă la bazinul Politehnicii”, a spus sursa citată.

Un proiectat neinformat

Proiectantul bazinului, profesorul Eugen Panţel, din cadrul Facultăţii de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, susţine în continuare că proiectul a respectat standardele olimpice:„20,6 metri lăţime sunt la standarde olimpice”, a ţinut să sublinieze proiectantul. Cu toate acestea, documentele oficiale ale Federaţiei Internaţionale de Nataţie îl contrazic. Aici se specifică clar că lăţimea trebuie să fie de 25 de metri (10 culoare ori 2,50 de metri fiecare). „Opt culoare sunt permise doar la Campionatele Mondiale şi Europene”, a precizat şi Ştefan Iamandi, secretar în cadrul Federaţiei Române de Nataţie. Complexul de Natatie „Universitas" al Universitatii „Babes Bolyai" a fost inaugurat duminică în prezenţa fostului Preşedinte al României, Emil Contantinescu. Investiţia se ridică la 25 de milioane de lei dintre care  15 milioane de la UBB, iar restul de la Ministerul Educaţiei, Învăţământului şi Inovării, şi din alte contribuţii.
Foto: Bazinul din Parcul Iuliu Haţieganu are 50 de metri lungime şi 20,6 metri lăţime.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite