Daniel Tusluc, dublu campion naţional la concursul pompierilor civili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Tusluc, dublu campion naţional la concursul pompierilor civili
Daniel Tusluc, dublu campion naţional la concursul pompierilor civili

La câţiva ani după ce a făcut armata la ISU Prahova s-a gândit să-şi facă o meserie din lupta cu focul şi este unul dintre cei mai buni pompieri civili din ţară.

Pompierii profesionişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino“ Prahova nu sunt singurii oameni din judeţ a căror meserie îi ţine în permanenţă în alertă, gata oricând să se lupte cu focul. Pompierii civili au parte şi ei de acelaşi surplus de adrenalină, de aceeaşi muncă periculoasă. Ploieşteanul Daniel Tusluc este unul dintre aceşti bărbaţi antrenaţi să înfrunte primejdia.

În perioada 1993-1994, a efectuat stagiul militar la Detaşamentul de Pompieri nr. 1 Ploieşti. Nici prin cap nu-i trecea că, peste ani, avea să ajungă să câştige o pâine din practica ce-i va deveni meserie. „Ţin minte că am fost la un incendiu mai de amploare şi când am intrat într-o cameră, după ce am stins focul, am văzut pe un perete telefonul fix care se topise. Plasticul se prelinsese pe perete. Era o imagine stranie. Să fii pompier nu e tocmai uşor, am înţeles asta încă de atunci“, povesteşte Daniel Tusluc.

A devenit pompier civil
Dar anii au trecut şi clipele frumoase petrecute în armată nu i-au ieşit din minte. Aşa s-a hotărât să se facă pompier civil. „Din anul 2004, de când s-a infiinţat echipa societăţii Protector Totalservice SRL, formaţiunea de pompieri civili ce acţionează în cadrul Rafinăriei Lukoil Ploieşti, îmi desfăşor activitatea în această unitate“, spune Daniel Tusluc. Experienţa acumulată, atât în timpul armatei, cât şi în ultimii ani, ca salariat, l-au făcut să creadă că meseria de pompier este una dificilă, care nu este la îndemâna oricui.

„În orice clipă te poţi întâlni cu pericolul şi trebuie să fii pregătit să faci faţă situaţiei, oricărei situaţii. Ca militar am participat la acţiuni de stingere a incendiilor din societăţi comerciale, din locuinţe particulare... Am văzut multe şi trebuie ca toate astea să te călească, trebuie să ai nervii tari. Acum acţionăm numai în incinta societăţii unde ne desfăşurăm activitatea. Intervenţiile nu sunt aşa de multe, dar pot exista situaţii deosebit de dificile. Din fericire, nu am avut incindente majore şi probleme la care să nu facem faţă”, declară Daniel Tusluc.

Mereu pe podium
Ca să fie tot timpul în formă, el şi colegii săi se antrenează şi pentru concursurile de pompieri civili, concursuri la care au reprezentat judeţul cu cinste, fiind singura formaţiune de acest gen din judeţ care a urcat vreodată pe podium. Daniel Tusluc, cel care în prezent deţine funcţia de specialist în prevenire, a avut şansa să fie în lotul de zece persoane la toate cele şase ediţii la care echipa societăţii din care face parte a participat.

„În fiecare an au loc etape pe judeţ, zonale şi finala. Am câştigat primul loc de două ori, în anii 2006 şi 2007, dar avem şi alte participări bune, respectiv două locuri doi, un loc trei şi un loc patru. Nu am făcut de râs Ploieştiul şi şcoala prahoveană de pompieri”, mărturiseşte Daniel Tusluc.


Profil
NĂSCUT

23 octombrie 1973, Ploieşti

STUDII
Liceu

EXPERIENŢĂ
Pompier civil din 2004

FAMILIE
Necăsătorit

Întrebări şi răspunsuri
În ce constă satisfacţia meseriei?

Satisfacţie ai atunci când faci faţă situaţiei, când ceilalţi sunt în siguranţă, dar şi când organizezi prevenirea astfel încât să nu ai evenimente.

Care sunt atributele unui pompier?
În primul rând curajul şi stăpânirea de sine.

Un moment dificil în meserie?
Decesul de anul acesta al directorului general al firmei, Dorel Dobre, cel care a înfiinţat societatea şi cu ajutorul căruia am participat la campionatele naţionale.

Ce aştepţi de la viitor?
Multă linişte pe plan profesional, e bine pentru toată lumea.

Ce-i place
Am jucat fotbal vreo şapte ani în campionatul judeţean, la câteva echipe, şi-mi place în continuare să urmăresc acest sport, îmi place să fac pariuri sportive şi să mă întreţin mergând la sală. Fitness-ul este o ocupaţie pentru timpul liber.

Ce nu-i place
Am un anotimp care nu-mi place, pot să spun că nu-mi place iarna, nu-mi place frigul... Pe de altă parte, nu-mi place mâncarea de ciuperci, sub nicio formă. Şi nu-mi plac oamenii neserioşi, oamenii care spun ceva dar nu se ţin de cuvânt. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite