Turnul boschetarilor din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dejecţiile şi mirosul pestilenţial din jurul Turnului lui Ştefan alungă turiştii. Monumentul de secol XV, emblemă a oraşului şi imaginea care apare pe orice pliant ori mate-rial informativ despre Baia Mare, a devenit acum loc de odihnă pentru boschetari.

Lângă monumentul istoric de tip A (de interes naţional) aflat în centrul vechi al Băii Mari, şi-au făcut culcuş boschetarii care nu se sfiesc să îşi facă acolo necesităţile fiziologice, lăsând în urma lor o privelişte mai mult decât dezgustătoare.
Pentru a citi placa informativă de pe zidul Turnului lui Ştefan e necesar să faci slalom printre dejecţii. Zdrenţe adunate ici, colo şi resturile aruncate arată că spaţiul e „locuit”. Mai încolo, la doar câţiva metri, în pragul uşii unei clădiri ce stă să se prăbuşească, alte cârpe adunate indică acelaşi lucru: zona este „arogată” de câţiva oameni fără locuinţă.

Autorităţile ridică din umeri

Situaţia este cu atât mai bizară cu cât clădirile se află în imediata vecinătate a Pieţei Millenium, care în ultimii 10 ani a fost renovată în totalitate. Băimărenii sunt pur şi simplu dezgustaţi de ceea ce văd lângă turnul istoric.
„Din păcate, multe sunt lăsate în paragină. Probabil nu aduce venituri suficiente ca să se ocupe şi de curăţenie”, spune Teofil Tămăşan, un contabil de 61 de ani. Turnul Ştefan este administrat de către Serviciul Public Ambient Urban (SPAU) din cadrul Primăriei Baia Mare, fiind în proprietatea Consiliului Baia Mare. Eleonora Gheţie, şefa SPAU, nu are avut nimic de zis în legătură cu această situaţie.
„Acuma se lucrează la un proiect ce urmează apoi să fie  supus finanţării. Poate atunci se vor rezolva şi aceste probleme”, a declarat ea. Proiectul însă se referă la amenajarea interiorului, nu la curăţenia din exterior ori încercarea, dacă nu de a atrage turişti, măcar de a nu-i îndepărta pe cei rari care vin să-l viziteze.
În ultimii ani, în Turnul Ştefan s-au investit cu aproximaţie un milion de lei. „În jur de trei milioane s-au investit în schimbarea acoperişului, în 2007, iar alte câteva milioane s-au investit în lucrările de întărire a structurii de rezistenţă. Noi am fost daţi ca exemplu în ţară pentru cum s-a organizat şantierul, dar nu e treaba noastră să ne ocupăm de administrare”, a preciza Ioan Marchiş, Directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Maramureş.

Monument din secolul XV

Turnul Ştefan aparţine de catedrala Sfântului Ştefan şi a fost construită de către Iancu de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomiţa din 1442. Biserica Sfântul Ştefan a fost construită în 1347, însă turnul care măsoară 50 de metri a fost realizat abia în 1468, sub domnia lui Matei Corvin. Specialiştii spun că arhitectura turnului este inspirată după cel al vechii primării din Praga, Cehia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite