Ultima fiţă: pensiune în Clisură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clisură
Clisură

Casele de vacanţă sau unităţile de cazare cu vedere la Dunăre au devenit o modă la malul fluviului. Odată cu extinderea intravilanului comunei mehedinţene Eşelniţa, investitorii vor putea concesiona terenuri pe Clisura Dunării. Un metru pătrat de teren în zonă costă 100 de euro.

Cine nu şi-a imaginat măcar o dată vacanţa într-un loc liniştit, unde să aibă aproape şi apa şi stânca? O ştiu asta şi cei cu fler în afaceri care s-au înghesuit să cumpere terenuri în Clisura Dunării. S-au cam terminat acum loturile şi cum cereri sunt multe, primăria Eşelniţa a decis să-şi extindă intravilanul.

Citiţi şi:

Turnu Severin: Terenurile de pe Clisură, din nou la mare căutare

„Sunt foarte mulţi interesaţi. Încă de acum doi ani şi jumătate, avem foarte multe cereri. Ne bucură lucrul ăsta pentru că au apărut o serie de proiecte pe programele de dezvoltare rurală, cu finanţare europeană, şi pot să ne vină bani şi să creăm locuri de muncă", ne-a spus Ioan Ciuru, primarul comunei Eşelniţa.

Acum nu se caută decât suprafeţele mici de teren cu ieşire la Dunăre. Iar cei interesaţi provin atât din Mehedinţi, cât şi din celelalte judeţe ale ţării şi, mai nou, din străinătate: Canada, SUA, Germania sau Italia.

Teren doar pentru pensiuni

Pentru că nu mai au teren disponibil de aproape doi ani, autorităţile lucrează acum la extinderea intravilanului. După această etapă, primăria comunei mehedinţene Eşelniţa va putea concesiona suprafeţe de cel puţin 1.000 metri pătraţi celor interesaţi să realizeze pensiuni agroturistice.

„În momentul în care vom începe extinderea intravilanului, vom trece la lotizare şi vom scoate la concesiune şi vânzare terenurile. La ora actuală, lucrăm la Planul Urbanistic Zonal, creând de la bun început premisele ca oamenii să poată concesiona terenul. În limita suprafeţei de care vom dispune, fiecare solicitant va primi cel puţin 1.000 de metri pătraţi pentru ca, mai apoi, aceştia să poată depune cereri de finanţare pentru construirea unor pensiuni agroturistice cu fonduri europene", a adăugat edilul-şef Ioan Ciuru.

Preţul unui metru pătrat de teren variază în funcţie de zonă şi de tipul terenului. Preţul pleacă de la 20 de euro pe metrul pătrat pentru un teren mai puţin căutat, şi ajunge până la 100 de euro metrul pătrat într-o zonă bună.

Proprietarii terenurilor ignoră criza

Ieftinirea materialelor de construcţie îi determină pe mulţi proprietari de terenuri în zona Cazanelor să-şi termine casele şi pensiunile.
Doru Oniga, deţinătorul primei pensiuni construite în Clisură, a inaugurat în toamnă o a doua unitate de cazare.

„În 2001, când am deschis eu pensiunea, eram singurul. Acum mă bucur că am colaboratori cu care putem să facem ca această zonă mirifică a Cazanelor să ia amploare şi se vede că s-a mişcat ceva, pentru că, an de an, numărul turiştilor care ne vizitează e tot mai mare”, ne-a spus Doru Oniga.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite