Consilieri locali, la proba de poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali din Orşova au tras chiulul de la un eveniment cultural, deşi erau obligaţi să recite poezii de Mihai Eminescu, printr-o decizie votată chiar de ei. Palme transpirate, genunchi nesiguri, emoţii. Aşa s-au prezentat în faţa publicului consilierii care au învăţat versurile poetului special pentru festivalul dedicat acestuia.

Consilierii locali din Orşova, judeţul Mehedinţi, au adoptat o hotărâre de consiliu prin care se obligau ca ieri, la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional „Mihai Eminescu", să recite câte o poezie a poetului.

Pe lângă personalităţi marcante ale culturii româneşti, au fost prezenţi şi patru din cei 17 aleşi care, printr-o hotărâre de consiliu local, votată chiar de ei, erau obligaţi să recite la scenă deschisă câteva versuri scrise de poetul aniversat azi. Dintre cei patru, doar doi au pregătit versuri şi doar unu le-a spus din memorie.

Iniţiatorul amendamentului, consilierul Constantin Pătăşanu, a fost cel care, lăsând la o parte tracul copilăriei, a recitat poezia, cu vădită dedicare, condus de o adevărată sarcină de serviciu, după cum mărturiseşte însuşi declamatorul.

„Eu am avut o propunere, un amendament. Deja acum era o obligaţie. Hotărârea de consiliu trebuie respectată. Nu credeam să mai vină. Şi totuşi au venit trei, întrucât celălalt a venit în calitate de viceprimar. Dintre cei trei, unul n-a mai apucat să zică nimic, că s-au precipitat lucrurile. A fost, totuşi, frumos. Am uitat de bilele negre primite", a spus orşoveanul.

Emoţia, bat-o vina!

Constantin Pătăşanu a fost sprijinit de colegul Constantin Paier care, motivând că tracul îl învăluise pe de-a-ntregul la vederea atâtor personalităţi, a ales să citească versurile. „Văzând atâţia oameni de marcă, m-am pierdut un pic. E normal şi, într-adevăr, n-am recitat din copilărie. Am zis să nu mă fac de ruşine. Cred că gestul meu a fost de bine, nu de rău", a declarat consilierul.
  
Cei doi consilieri orşoveni au primit şi note din partea academicianului Gheorghe Păun, prezent la eveniment. Cum rigoarea academică există, nota maximă nu i-a fost acordată niciunuia dintre recitatori.

„9 şi ceva. Nu 10, pentru că 10 nu se dă. Sunt foarte serios când spun că e o idee foarte bună. Hai să învăţăm în fiecare zi câte o poezie de Eminescu. Nu e rău deloc. Dacă nu daţi bani, daţi poezie. Dar nu cred că era nevoie de o hotărâre de consiliu pentru asta", a spus academicianul.

Felicitări şi aplauze

Distant până la obiectiv faţă de gestul colegilor care nu au fost prezenţi la eveniment, consilierul Paier a declarat: „E opţiunea lor. Fiecare face după cum consideră. Eu am luat-o de bună şi ,pentru că a fost un amendament votat, eram obligat să-mi duc la bun sfârşit misiunea". De altfel, absenţii nu vor fi sancţionaţi în niciun fel. Poate doar apostrofaţi de colegii mai harnici la următoarea şedinţă de consiliu local.

"Eu am luat-o de bună şi, pentru că a fost un amendament votat, eram obligat să-mi duc la bun sfârşit misiunea."
Constantin Paier
consilier local Orşova

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite