Turnătorul „Zamparo“ cânta şi la chitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful PNL Vrancea, Nini Săpunaru, îi retrage sprijinul politic şefului de la Direcţia de Cultură, deconspirat drept colaborator al fostei Securităţi. Înainte de 1989, Paraschiv Usturoi ar fi semnat sub numele „Zamparo” mai multe note informative despre artiştii care frecventau Casa de Cultură din Focşani.

Paraschiv Usturoi, şeful Direcţiei de Cultură Vrancea, deconspirat recent drept turnător al Securităţii, este mai cunoscut pe plan local sub numele de scenă Puiu Siru.

Înainte de 1989, el era solist vocal şi chitarist în formaţia de muzică uşoară „Evolutiv” care funcţiona pe lângă Casa de Cultură. El avea relaţii în mediul cultural şi se întâlnea frecvent cu scriitorii, cântăreţii şi actorii vrânceni.

 În acele vremuri, Usturoi avea o viaţă privilegiată: posesor de ARO cu număr de trei cifre, făcea adesea turnee şi excursii în străinătate şi păstra relaţii bune cu aparatul de partid. „Cânta în noaptea de Înviere ca să nu meargă tinerii la biserică”, îşi aminteşte unul dintre apropiaţii lui Usturoiu.

Revoluţionar cu acte

Cu toate acestea, în decembrie 1989 a fost printre primii focşăneni care au ieşit în stradă. Usturoi a obţinut, de altfel, şi certificatul de revoluţionar. După 1990, a fost membru de partid în PNŢCD,  ajungând în cele din urmă vicepreşedinte la Alianţa Civică. Paraschiv Usturoi a deţinut mai multe funcţii publice. În perioada 1992-1996 a fost consilier judeţean.

Ulterior, între 1996 şi 2000 a condus Direcţia de Cultură Vrancea, în timpul fostului prefect PNT-CD Petre Rîpeanu, deconspirat ca ofiţer în fosta Securitate. Usturoi a prins al doilea mandat la Cultură începând din 2004, la recomandarea şefului PNL Vrancea, Nini Săpunaru.

„Era mai bine dacă ne spunea de la început”

Liderul PNL Vrancea a anunţat deja că îi retrage lui Usturoi sprijinul politic.

 „Situaţia sa va fi discutată în Biroul Permanent judeţean”, a explicat Săpunaru. Acesta regretă acum că l-a promovat pe Usturoi. „Era mai bine dacă ne spunea de la început despre trecutul lui. Ne pare rău, este un om pe care îl cunoaştem de ani de zile şi nu l-am fi crezut capabil de aşa ceva”, a subliniat Nini Săpunaru.

„Am semnat un angajament”

Paraschiv Usturoi neagă faptul că ar fi „turnat” la Securitate şi vede în jurul său o uriaşă conspiraţie.

„Am semnat un angajament, la fel ca cele semnate de orice român care pleca peste graniţă în vremea comunistă. De altfel, am fost primul şef din România care a recunoscut acest lucru în 1997 într-un articol dintr-un ziar local. Acum sunt la Tribunalul Bucureşti şi abia aştept să mă uit în dosar. Habar nu am de aceste documente ale CNSAS. O să văd eu cine a scris, pentru că viaţa mea este o adevărată epopee”, a declarat Usturoi, contactat telefonic. Acesta susţine că este victima unor persoane foarte influente.

Menţinut în funcţie

Ministrul Culturii şi Cultelor nu-l va elibera din funcţie pe Usturoi, aşteptând o decizie a instanţei privind colaborarea cu Securitatea.

Nume de cod: Zamparo

Usturoi a fost deconspirat ca turnător la Securitate după ce Venera Arvinte, fosta şefă a Direcţiei de Cultură, şi Bogdan Huţanu, un muzeograf, au cerut verificarea lui la CNSAS. Potrivit dosarului 38436/3/2008 CNSAS, Puiu Siru a semnat angajamentul cu Securitatea pe 2 martie 1977. Sub numele de cod „Zamparo” el a furnizat informaţii atât despre angajaţii Casei de Cultură din Focşani, cât şi despre artiştii aflaţi în turneu prin Vrancea, precum actorul Horaţiu Mălăiele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite