Turkmenistanul vrea să se alăture Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turkmenistanul vrea să se alăture Nabucco
Turkmenistanul vrea să se alăture Nabucco

Turkmenistanul, cel mai mare producător de gaz din Asia Centrală, a anunţat astăzi oficial că gata să se asocieze proiectului de gazoduct european Nabucco, concurent al proiectului rus South Stream, şi să îl aprovizioneze cu gaz, relatează Reuters.

"În prezent, Turkmenistanul are gaz în exces pentru comercializare. Suntem dispuşi să îl trimitem în străinătate oricărui client. Ceea ce include Nabucco", a declarat preşedintele turkmen Kurbangulî Berdîmuhamedov la o reuniune guvernamentală, transmisă de televiziunea de stat.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual până la 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrală în special spre Uniunea Europeană şi va trece prin Turcia şi sud-estul Europei.

Nabucco, lansat în 2002, ar urma să intre în funcţiune în 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro, însă specialiştii sunt de părere că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale.

Luni, cele cinci ţări de tranzit Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria vor semna un acord inguvernamental, eliminând unul dintre obstacolele din calea proiectului. Principala problemă care persistă este aprovizionarea conductei cu gaz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite