Turismul cărăşean aşteaptă bani privaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţii: Proiectul „Reşiţa alpină“ ar putea revigora turismul cărăşean

Potenţialul turistic al Semenicului poate fi exploatat doar cu condiţia ca investitorii să amenajeze zona corespunzător.

Cei peste 1.500 de turişti care au urcat în perioada sărbătorilor de iarnă pe muntele Semenic au ajuns la concluzia că nu pot fi decât excursionişti, din pricina lipsei de locuri de cazare şi a celor de parcare. Cu doi ani în urmă, pentru revigorarea turismului montan, omul de afaceri timişorean Ioan Popa a prezentat un proiect armonizat cu cel iniţiat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin – „Reşiţa alpină“.

Drumul greu spre pârtii
Proiectul lui Ioan Popa presupunea înfiinţarea de unităţi de cazare şi reabilitarea agrementului de iarnă în staţiunea Semenic. Cu toate acestea, la momentul respectiv, iniţiatorul se plângea de dificultatea cu care se pot obţine avize şi autorizaţii. „S-a demarat deja proiectarea unei telegondole care să lege Reşiţa de Văliug. Suntem în faza în care se lucrează la studiul de fezabilitate, într-un proiect finanţat cu bani europeni. Această telegondolă ar trebui să se lege de cea propusă de Consiliul Judeţean, care face trecerea de la Văliug pe Semenic. Din punct de vedere tehnic, dacă avem banii, în şase luni se montează telegondolele, mai depinde şi de aprobări şi autorizaţii“, a declarat Ioan Popa. În cadrul investiţiilor făcute de acesta pe Semenic se regăseşte cea a pârtiei Gozna, care funcţionează, pentru al doilea an, şapte zile din şapte, după 20 de ani de uitare. „În plus, am în concesiune slalomul uriaş care poate funcţiona atunci când stratul de zăpadă o permite“, a mai spus Popa.

Ce nu merge
Parcările pe platoul alpin sunt total nelalocul lor, potrivit lui Ioan Popa. „Nu putem construi parcări pe locul de agrement. Maşinile ar trebui să rămână la baza muntelui, în Reşiţa sau Văliug, şi de acolo să se urce cu mijloace de transport montan, fie telescaun, telegondolă sau schilift. Riveranii şi cei cazaţi la hoteluri pot urca“. Până la realizarea proiectului, staţiunea Semenic nu oferă locuri de cazare suficiente, în condiţiile în care este deschis doar hotelul „Duşan şi fiul“ şi cabanele Andra şi Căpriorul. „E dezastru din punctul de vedere al unităţilor de cazare, cele mai mari fiind închise de ceva vreme. În plus, Primăria Văliug ar trebui să ia măsuri pentru degradarea şi modificarea arhitecturii staţiunii“, a declarat Adi Canea, arhitect şi turist pe Semenic.

Proiecte de revigorare
Proiectul „Reşiţa alpină“ pentru Semenic ajunge la aproximativ 12 milioane de euro şi a fost lansat de Consiliul Judeţean. Este cel mai mare proiect de investiţii  de până acum destinat celei mai importante zone turistice din Banat. Alte investiţii făcute la Crivaia, de 2,5 milioane de euro, au vizat zona de cazare şi schiliftul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite