Turismul balnear din Vaslui, o "mină de aur" neexploatată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în comuna Pungeşti, la aproximativ 40 km de Vaslui şi la ieşirea din Vaslui spre Negreşti, pot deveni adevărate mine de aur pentru cei care înţeleg să exploateze acest potenţial

în comuna Pungeşti, la aproximativ 40 km de Vaslui şi la ieşirea din Vaslui spre Negreşti, pot deveni adevărate mine de aur pentru cei care înţeleg să exploateze acest potenţial turistic.
Izvorul cu apă sulfuroasă de la ieşirea din Vaslui a fost descoperit în anul 1988 de arhitectul Ioan Mândrescu. Pe o mică platformă de ciment cu scăriţe şi un zid, la umbra sălciilor, teoretic, oricine se află în trecere prin zonă se poate opri să se aprovizioneze cu apă, care este un adevărat medicament natural, prevenind şi vindecând bolile. Apa sulfuroasă, care ţâşneşte din pământ, este recomandată pentru cure interne, deoarece ajută la prevenirea şi vindecarea afecţiunilor cronice ale tubului digestiv, rinichilor şi căilor urinare, bolilor de nutriţie, hepatice, biliare şi pancreatice. În cure externe, apa sulfuroasă este indicată în cazul afecţiunilor dermatologice, reumatice, ginecologice, vasculare, ale căilor respiratorii şi alergiilor. Curioşii care au îndreptat spre apă un chibrit aprins au putut observa că apa... arde! Arhitectul i-a dat şi o destinaţie turistică, constructorul amenajând un mic popas, pentru ca foarte mulţi să fie aceia care beneficiază de calităţile curative ale izvorului. Ulterior, în zonă, s-a amenajat şi o parcare pentru maşini. Cu toate că cişmeaua a fost construită de ceva vreme, nu sunt mulţi vasluieni care ştiu de existenţa ei şi, mai ales, de proprietăţile apei. Puţini sunt cei care se aprovizionează periodic cu apă sulfuroasă. Ar mai fi o problemă, determinată de lipsa de civilizaţie. Mulţi dintre cei care se bucură de calităţile curative ale apei sulfuroase omit să-şi strângă în urma lor grămezile de mizerie. Aceeaşi stare de neglijenţă a cuprins şi cele cinci izvoare din comuna Ghermăneşti, cu apă sulfuroasă, clorosodică şi iodobromurată. Primul care a recunoscut importanţa acestor ape a fost regele Carol I. A sesizat potenţialul zonei şi a construit un spital, unde s-au tratat foarte multe persoane cu afecţiuni reumatismale.

Cel puţin şapte izvoare, situate în comunele Ghermăneşti şi Pungeşti, precum şi la ieşirea din Vaslui, spre localitatea Negreşti, pot fi tot atâtea centre de profit pentru bugetul judeţului. Cât priveşte calităţile curative ale izvoarelor, acestea au fost confirmate de-a lungul timpului de toţi aceia care se lasă ajutaţi de natură şi au urmat cure interne şi externe. Cel puţin afecţiunile reumatice, ale rinichilor, pancreasului, ficatului, precum şi afecţiunile dermatologice pot fi ameliorate dacă este urmat un tratament riguros, bineînţeles, sub prescrierea medicilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite