Turism exploatat la minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele cu infrastructura sunt cele mai grave în acest domeniu

Staţiunile Muntele Mic şi Semenic au zăpadă din plin, dar accesul aici este greu din cauza drumurilor proaste.

Bănăţenii  se pregătesc pentru concediu studiind ofertele de la pensiunile din zonele montane ale judeţului, aflate la doi paşi. Muntele Mic şi staţiunea Semenic sunt destinaţiile cele mai căutate în această perioadă. Pentru că preţurile sunt relativ accesibile, singura problemă rămâne infrastructura, care este degradată şi face dificil accesul la pensiuni. Reprezentanţii asociaţilor patronale din domeniu spun că aceasta este o piedică în calea clienţilor.
„Se poate vorbi de un oarecare turism în Caraş-Severin. Din nefericire, un turism de iarnă care să răspundă nevoilor celor ce doresc servicii de calitate se poate atinge peste vreo cinci ani. Când mă refer la turism de iarnă, în Caraş-Severin vorbim de Muntele Mic şi Muntele Semenic, cu vechile pârtii de schi. Asta la o primă vedere, pentru că nu toată lumea practică iarna un turism activ, cu sporturi de sezon. Ceilalţi pot lua legătura cu lumea satului, să intre într-o lume aparte, cu tradiţii culinare şi culturale deosebite“, a spus Daniel Afilon Laţcu, preşedintele Asociaţiei Naţională pentru Turism Rural, Economic şi Cultural (ANTREC) Banat. Turismul rural se poate practica pe tot parcursul anului, nu doar sezonier.  Sărbătorile de iarnă, cum este Crăciunul vin cu tradiţii, cu colinde şi multe produse turistice care pot fi încercate chiar de cei cu venituri medii.
Cu puţin timp în urmă au existat intenţii ale unor oameni de afaceri importanţi, care au dorit să investească în această zonă. Romeo Dunca a anunţat investiţii pe Muntele Mic şi Ioan Popa pe Semenic, dar, în afara declaraţiilor, nu s-a întâmplat nimic concret.

Ce se poate face
Formele de turism care pot fi practicate în această perioadă în judeţ sunt: turismul sportiv, cu schi sau săniuş şi trekking-ul, adică plimbări.
Încă nu sunt oferite pachete de servicii care să includă turismul de aventură, escaladă, alpinism, rafting şi canioning, coborâre în avene, intrare în peşteri sau enduro. Spaţiile de cazare existente acum în cele două staţiuni montane oferă condiţii la un nivel de calitate relativ egal.

Organizaţie patronală
ANTREC este o asociaţie patronală care încearcă să contribuie la promovarea zonei. „ANTREC nu este o agenţie de turism, iar noi nu facem decât să promovăm potenţialul turistic, la nivel naţional şi internaţional, precum şi produsul turistic al agenţilor economici membri“, a spus Daniel Afilon Laţcu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite