Turism ecumenic pentru băimăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turism ecumenic pentru băimăreni
Turism ecumenic pentru băimăreni

Cu doar 190 de lei, amatorii de pelerinaje petrec trei zile şi două nopţi în lăcaşurile de cult din nordul Moldovei. Pelerinajele au un traseu relativ fix, dar acesta poate fi modificat în funcţie de cererea clienţilor.

Nicu Giurgiu este un maramureşean de 43 de ani, şofer „de când se ştie“. Până în urmă cu patru ani a lucrat ca angajat la o firmă de profil din judeţ, dar a fost concediat. Nu s-a dat bătut şi a început o afacere pe cont propriu, tot în domeniu. În urmă cu doi ani, a fost solicitat de către un preot paroh să transporte un grup de credincioşi într-un pelerinaj pe la mănăstirile din nordul Moldovei.

„A fost prima dată când am văzut şi eu mănăstirile din acea zonă şi am rămas foarte impresionat. Atunci m-am gândit că aş putea face o afacere din asta, să-i aduc şi pe alţi băimăreni să le vadă“, povesteşte şoferul. „Nu rămân cu mulţi bani din afacerea asta, dar măcar am din ce trăi şi toată lumea e mulţumită. Eu conduc de plăcere şi pelerinii rămân cu amintiri frumoase“, continuă el.

„E bine pentru credincioşi“

Preotul paroh Vasile Fodoruţ, de la Biserica „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, cel de la care a pornit totul, spune că şansa oferită de Nicu Giurgiu maramureşenilor este adaptată perfect vremurilor. „Preţurile practicate de el sunt modice. Pentru trei zile cu tot cu cazare şi masă, doar 190 de lei, este foarte convenabil“, a subliniat preotul.

La fel spune şi Mihai Popescu, un pensionar de 73 de ani, care a fost deja de trei ori în pelerinaj cu Nicu Giurgiu. A aflat despre excursie dintr-un ziar local şi a decis, de comun acord cu soţia, să meargă, să vadă despre ce este vorba. „Am fost prima dată şi ne-a plăcut atât de mult, încât am revenit“, spune pensionarul. „Tot ce am văzut, condiţiile de transport şi de cazare, ne-au făcut să revenim în pelerinaj la doar două săptămâni“, continuă acesta.

Traseu modificat în funcţie de cerere

Pelerinajele au un traseu relativ fix, dar acesta poate fi modificat în funcţie de cererea clienţilor. „Se porneşte din Baia Mare şi se doarme la Mănăstirea Neamţ. În rest, traseul poate suferi modificări minore, dacă turiştii vor să vadă ceva în plus“, explică Nicu Giurgiu. Se porneşte la fiecare două săptămâni, vinerea, de la Biserica „Sfântul Iosif Mărturisitorul“ din Baia Mare.

Se trece pe la Mănăstirea Piatra Fântânele, Voroneţ, Humor, Slatina, Cămârzani, Râşca, doar în prima zi. Sâmbăta se vizitează Agapia, Văratec, Secu şi Sihăstria, iar rugăciunea de seară şi cazarea se fac la Mănăstirea Neamţ. Duminica se revine în Maramureş pe la Mănăstirea „Petru Vodă“, Prislop din Borşa Maramureş şi Hera.

Nicu Giurgiu, organizator:
„Se porneşte din Baia Mare şi se doarme la Mănăstirea Neamţ“.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite