South Stream va trece prin apele teritoriale ale Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a acceptat instalarea gazoductului ruso-italian South Stream, considerat concurent al proiectului european Nabucco, în apele sale teritoriale în schimbul participării Rusiei la construcţia oleoductului Samsun-Ceyhan.

Proiectul oleoductului turco-italian a fost blocat de la bun început, întrucât acesta nu avea resurse. Mai precis nici Italia, nici Turcia nu ştiau de unde va proveni petrolul cu care vor umple conducta.

Astfel, participarea Rusiei în proiect este importantă pentru Turcia, care intenţionează devină  o putere energetică datorită calităţilor sale de tranzit. Mai ales că Bulgaria, care putea înlocui parţial Turcia în această calitate, a decis revizuirea tuturor acordurilor anterioare, în primul rând cele referitore la oleoductul Burgas-Alexandropulis, scrie publicaţia rusă.

De asemenea, scrie cotidianul rus, turcii vor realizarea proiectului Samsun-Ceyhan pentru că aceasta va permite ocolirea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, adică va fi un traseu alternativ de tranzit al petrolului prin Marea Neagră spre Marea Mediterană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite