Tun imobiliar pe strada Antiaeriană din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartierul militarilor va avea 1.984 de locuinţe. Deocamdată, construcţiile sunt în faza incipientă
Cartierul militarilor va avea 1.984 de locuinţe. Deocamdată, construcţiile sunt în faza incipientă

Pe şantierul din strada Antiaeriană, lucrările la cartierul pentru militarii din Capitală au început cu o întârziere de nouă luni. Peste o mie de angajaţi ai Armatei Române înscrişi iniţial în program şi-au retras banii.

Citiţi şi:

Timişoara: Bloc şmecheresc: patru etaje în loc de două

Speranţele militarilor sunt însă din ce în ce mai slabe. Programul de construcţii, derulat pe un teren de 16,5 hectare al Ministerului Apărării Naţionale, bate pasul pe loc.

Traian Băsescu: România va trimite mai mulţi soldaţi în Afganistan în 2010

Drumul armelor de la Ciorogârla

După mai bine de 12 luni de la începerea proiectului, pe şantier există o singură vilă din totalul celor 67 preconizate. Alături, din 12 blocuri incluse în prima fază a proiectului, trei blocuri sunt ridicate numai până la nivelul primului etaj, iar în jurul lor se mai văd câteva fundaţii.

Dezvoltatorul proiectului Antiaeriană este gupul de firme Isorast - Rotary, condus de Dima Dumitrache. „Am demarat lucrările cu o întârziere de nouă luni, din cauza birocraţiei din România", susţine preşedintele Dima Dumitrache. Abia la mijlocul anului 2010 vor fi inaugurate primele locuinţe.

În asemenea condiţii, nu e de mirare că, potrivit unor surse neoficiale, dintre cei 3000 de beneficiari care s-au înscris iniţial în program, jumătate s-au retras.

Cartierul militarilor ar urma să includă 1.984 de unităţi locative, dintre care 67 de locuinţe individuale tip vilă, 33 de blocuri cu patru etaje, trei blocuri cu opt etaje şi 12 blocuri cu zece etaje. Vilele şi blocurile cu patru etaje sunt construite de firma Isorast, iar celelalte blocuri de firma Rotary.

Ministerul Apărării tace MÂLC

Comisia de coordonare a programelor de construcţii de locuinţe pentru angajaţii Armatei este condusă de generalul Tudor Munteanu, locţiitorul şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul din MApN.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării Naţionale a refuzat să ne răspundă la întrebările legate de programul Antiaeriană, susţinând că singura persoană abilitată să comunice cu presa este preşedintele Dima Dumitrache.

La nivelul MApN există peste 9.000 de cereri de locuinţă nerezolvate, dintre care peste o mie de cereri în garnizoana Bucureşti. În acest context, acum un an şi jumătate, viitorul cartier Antiaeriană părea o şansă extraordinară pentru angajaţii MApN.

Preţul de vânzare unic cerut de dezvoltatorul proiectului a fost de 715 euro, inclusiv TVA, pe metrul pătrat construit, indiferent de tipul locuinţei.

În asemenea condiţii, cele mai căutate locuinţe au fost vilele. Pentru ierarhizarea solicitanţilor s-a făcut o listă de priorităţi care a ţinut cont de vechimea în Armată, de participarea la misiuni în teatrele de luptă internaţionale, precum şi de situaţia familială a solicitantului.

Din aceste motive, unii ofiţeri de rang înalt s-au văzut pe liste în urma unor militari cu grad mai mic, ceea ce a produs tensiuni în interiorul MApN.

Terenul Armatei, cedat fără licitaţie

Preţurile de vânzare a locuinţelor nu includ şi terenul aferent acestora. Terenul nu intră în proprietatea militarilor, ci este "pus la dispoziţia dezvoltatorului" (ISORAST - ROTARY) de MApN, pe toată perioada de existenţă a locuinţei. 

Militarii înscrişi în programul Antiaeriană au plătit obligatoriu, în momentul înscrierii, o taxă de rezervare: 1.000 de euro pentru o garsonieră, de la 2.000 la 4.000 de euro pentru un apartament la bloc şi 6.000 de euro pentru o vilă.

Conform metodologiei stabilite de conducerea MApN, restul banilor trebuie plătiţi în rate, prin credite deschise la BCR. Militarii de rând nu ştiu nici pe ce criterii a fost aleasă banca BCR, nici pe ce criterii au fost alese firmele de construcţii ISORAST şi ROTARY.

Cert este faptul că atribuirea contractului către ISORAST şi ROTARY s-a făcut fără licitaţie, deşi legea spune că orice contract care implică bani publici trebuie atribuit prin licitaţie. Iar terenul de 16,5 hectare, cedat de MApN pentru acest program, reprezintă, evident, bani publici.

Potrivit unui anunţ de pe Internet, o casă demolabilă, cu teren de 150 de metri pătraţi, în zona Antiaeriană se vinde cu 65.000 de euro. Rezultă că terenul cedat de MApN ar valora vreo 70 de milioane de euro.

"Am demarat lucrările cu o întârziere de nouă luni, din cauza birocraţiei din România", susţine preşedintele grupului Isorast - Rotary."
Dima Dumitrache
dezvoltator

Vile ieftine şi blocuri „de lux"

Militarii se plâng de faptul că, în ciuda „căderii" pieţei imobiliare, dezvoltatorul programului Antiaeriană refuză negocierea preţurilor. Din acest motiv, unii solicitanţi au anulat rezervarea şi au obţinut cu greu restituirea taxei de rezervare.

"Cu 106.000 de euro, cât aş fi dat pe trei camere cu 100 de metri pătraţi în Antiaeriană, acum îţi iei apartament în Tineretului. Eu însă mi-am găsit două camere în Dristor. Deja m-am mutat. Pentru Antiaeriană m-am înscris în 2008 şi m-am retras în 2009. Până când m-am retras nu făcuseră nimic, era un teren viran", ne-a spus Florin.

În schimb, alţi militari nu se retrag şi vor să lupte până la capăt în Antiaeriană. Un ofiţer înscris la vilă susţine că dezvoltatorul îl presează pentru a plăti cu anticipaţie preţul casei rezervate:

„Altfel ne ameninţă că o va da unui general, că sunt destui care vor să cumpere vilă cu banii jos. Deşi punctajul generalului e mai mic decât al meu".

De altfel, prima vilă ce va fi inaugurată în ansamblul Antiaeriană, din totalul celor 67, aparţine unui general. Se pare că, potrivit punctajului care a ierarhizat cererile, generalul se află abia la poziţia 3.164. Simplul fapt că a „cucerit" o vilă, de pe o asemenea poziţie, reprezintă o performanţă.

Preţurile pentru militari, peste PIAŢĂ

Dacă pentru vile încă se duc războaie în interiorul MApN, locuinţele de la bloc nu sunt prea tentante. Drept dovadă, firma Rotary caută clienţi şi printr-o agenţie imobiliară. Preţul cerut de agenţie pe metru pătrat construit este de 601 euro plus 5 la sută TVA.

Agenţia se oferă să vândă garsoniere, precum şi apartamente cu două şi cu trei camere. La târgul imobiliar organizat acum o lună la Bucureşti am discutat şi cu reprezentanţii agenţiei respective, care însă nu păreau să cunoască foarte bine ceea ce vând.

"Avem apartamente de vânzare în blocurile A şi B, care sunt construite până la nivelul etajului 5, din câte ştiu eu. Când vor fi gata nu ştiu, nu mai e treaba noastră", ne-a spus reprezentantul agenţiei.

Zona nu e prea căutată

Pe de altă parte, el a recunoscut că zona Antiaeriană nu este prea tentantă pentru o persoană care caută locuinţă în Bucureşti. Agenţia susţine că avantajul acestui complex rezidenţial este preţul mic.

Un apartament de două camere la un etaj superior (pentru că locuinţele situate mai jos sunt deja contractate) costă 51.260 de euro plus 5 la sută TVA, adică 53.823 de euro (fără garaj, care se cumpără separat).

Dar iată şi oferta unei alte agenţii imobiliare, deschisă oricărui client, nu doar militarilor, pentru un cartier nou în zona Sălaj: apartament două camere, la cheie, suprafaţa 90 de metri pătraţi, cu loc de parcare, inclusiv TVA: 52.000 de euro. Deci militarii sunt chemaţi să cumpere locuinţe în Antiaeriană la preţuri mai mari decât pe piaţa liberă.

Preţurile locuinţelor pentru angajaţii MApN:

Apartamente patru camere între 135.000 şi 150.000 de euro
Apartamente trei camere între 86.000 şi 120.000 de euro
Apartamente două camere între 53.000 şi 90.000 de euro
Garsoniere între 34.000 şi 57.000 de euro
Vile cu parter şi etaj - 153.904 euro
Vile cu parter, etaj şi mansardă - 253.947 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite