Tun de 15 milioane de euro cu fonduri BERD, la Primăria Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceprimarul Eugen Mitea, "creierul" unei licitaţii "dedicate"

Piaţa Gării şi alte câteva străzi din buricul oraşului. Finanţarea s-a făcut printr-un împrumut BERD, întrucât Primăria Sibiu nu deţinea fonduri cu care să acopere investiţia.
Pusă la cale încă din vara anului trecut, licitaţia pentru amenajarea Pieţei Gării s-a derulat abia în ianuarie 2006. S-au înscris în cursă o firmă austriacă, una englezească şi alta ungurească. Comisia de licitaţie, în care, culmea, a fost şi un cetăţean austriac, a stabilit că oferta tehnică cea mai bună aparţine englezilor. A urmat apoi oferta ungurilor şi abia la final s-a clasat cea a firmei Strabag din Austria. În ziua în care ar fi trebuit să se anunţe câştigătorul, primele două societăţi au fost informate că data cu pricina se amână, din cauza unor discuţii între conducerea primăriei şi firma Strabag, ce urmează să aibă loc ulterior. A fost primul semn că licitaţia din Sibiu are o "dedicaţie".
Banii au ajuns la firma care a pregătit licitaţia
Cu doar o zi înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, viceprimarul Eugen Mitea, preşedinte al comisiei de licitaţie, iese pe piaţă cu o declaraţie-şoc. "Nu aveam cum să-i alegem pe englezi, pentru că nu au nicio lucrare în Europa, în afară de Irlanda. Cei de la Swietelsky au prezentat drept inginer de şantier un maistru". Cu alte cuvinte, mai rămânea o singură opţiune, firma Strabag, care a fost până la urmă şi cea aleasă de comisie.
Pentru că oferta depusă de aceasta depăşea plafonul creditului oferit de BERD, a urmat o negociere ca la uşa cortului. De pe lista iniţială au mai fost scoase câteva străzi, pentru ca împărţeala să iasă cum trebuie. Dacă s-ar fi aplicat legea, o astfel de situaţie ar fi impus organizarea unei noi licitaţii. şirul ciudăţeniilor nu s-a oprit însă aici.
După ce s-au văzut câştigători ai licitaţiei, cei de la Strabag au subcontractat lucrările în Piaţa Gării unei societăţi pe nume Search Corporation. Coincidenţa a făcut ca firma din urmă să fie cea care a întocmit studiul de fezabilitate şi expertiza tehnică pentru modernizarea Pieţei Gării.
Pe baza rapoartelor acestei firme, primăria a întocmit caietul de sarcini al licitaţiei unde s-au împărţit cele 15 milioane de euro. Pe scurt, Search Corporation a fost lăsată de primărie să traseze nişte condiţii, de pe urma cărora avea să tragă foloase câteva lui mai târziu.

"Nu aveam cum să trucăm licitaţia. BERD, nici când te duci la WC nu te lasă. Au câştigat austriecii, pentru că celelalte firme nu s-au calificat. S-a făcut inutil scandal pe tema asta. Acum controlează Curtea de Conturi, Finanţele şi mai aşteptăm şi un control de la Bucureşti. Aşteptăm finalizarea controalelor "
Eugen Mitea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite