Ţuluş a picat testul CSM!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei a cerut revocarea din funcţie a procurorului-şef din cadrul DNA. Secţia pentru procurori a CSM şi-a însuşit ieri raportul activităţii DNA, cu 12 amendamente - privind

Ministrul justiţiei a cerut revocarea din funcţie a procurorului-şef din cadrul DNA.

Secţia pentru procurori a CSM şi-a însuşit ieri raportul activităţii DNA, cu 12 amendamente - privind în general erori materiale. În aceste condiţii, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a cerut repunerea pe rol a solicitării sale de revocare din funcţie a procurorului-şef din cadrul DNA, Doru Ţuluş. Solicitarea ministrului va fi luată în discuţie de CSM în următoarele şedinţe.

Activitatea Secţiei din DNA condusă de Ţuluş a declanşat controverse în lanţ în ultimele luni, punând sub semnul întrebării credibiliatea luptei anticorupţie. Părerile faţă de raport au fost împărţite, iar şeful DNA, Daniel Morar, a plecat imediat după ce a apărat punctele de vedere ale instituţiei pe care o reprezintă.

Procurorul general Codruţa Kovesi nu a dorit să se pronunţe aseară cu privire la solicitarea ministrului Chiuariu, însă a spus că, în opinia sa, DNA a avut o activitate corespunzătoare. CSM a decis ca activitatea procurorilor anticorupţie să facă obiectul unei noi verificări anul viitor.

În discursul său, Daniel Morar şi-a asumat şi o serie de "neajunsuri", cum ar fi o prea mare largheţe în folosirea interceptărilor telefonice. El a spus că pentru cetăţeanul de rând nu sunt adevărate abuzuri. Multe dintre interceptări au fost realizate în dosare care în final s-au soluţionat cu neînceperea urmăririi penale.

Raportul activităţii DNA relevă o serie de abuzuri şi ilegalităţi ale procurorilor DNA, concluzii în baza cărora ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a solicitat chiar excluderea din magistratură şi începerea urmăririi penale pe numele procurorului-şef Doru Ţuluş.

Morar: Nu văd cui dăunează ce drepturi se încalcă

Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a recunoscut mai multe deficienţe sesizate de Inspecţia Judiciară. El a afirmat în faţa Secţiei de procurori a CSM că îşi reproşează faptul că timp de nouă luni procurorul Aristotel Popa nu a lucrat la niciun dosar. "De fapt, îmi reproşez faptul că nu am ştiut că nu a lucrat nimic".

Numele lui Mihai Aristotel Popa, şeful Serviciului Tehnic din DNA - care se ocupă de interceptările telefonice -, apare în plângerea făcută de Tudor Chiuariu la Parchet, de abuz în serviciu. Potrivit inspecţiei CSM, în perioada noiembrie 2006-iulie 2007, cât timp a fost delegat pe această funcţie, Popa nu ar fi făcut niciun act procedural în cele 18 dosare pe care le avea în lucru.

Morar a mai spus că regretă faptul că nu a discutat cu procurorii despre stadiul dosarelor în lucru, deoarece o eventuală întrebare despre acest subiect ar fi putut fi interpretată drept o tentativă de luare a cauzei de la anchetator.

Morar a adăugat că nu ştia că multe soluţii de neîncepere a urmăririlor penale nu au fost comunicate celor anchetaţi. "Cui dăunează ce drepturi se încalcă?", s-a întrebat la un moment dat şeful DNA.

Chiuariu: Cărţile de vizită ale avocaţilor, probe în dosare

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a arătat că inspectorii au constatat că procurorii fac dosare mamut şi a vorbit despre numărul nejustificat de mare de file ale unui dosar, ceea ce duce la mari întârzieri. "Altă deficienţă constatată de inspectori este că multe documente fără legătură cu cauza sunt conexate la dosare. De exemplu, inspectorii au reţinut că procurorii au indicat ca mijloace de probă şi cărţile de vizită ale avocaţilor", a mai spus Chiuariu.

Ministrul a adăugat că este inacceptabil ca Ţuluş să declare procurorilor inspectori că el nu şi-a făcut un plan cu termene precise pentru soluţionarea dosarelor pentru că nu ar fi nevoie, deoarece "el le reţine mental".
O altă critică adusă de Chiuariu constatată şi de inspectorii CSM este şi aceea privind unii anchetatori care au crezut de cuviinţă să soluţioneze cereri care ar fi fost strict de competenţa instanţei. Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a precizat că, dacă au existat astfel de cazuri, acestea sunt erori care trebuie îndreptate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite