Şoferul autobuzului care s-a răsturnat joi: „Se rugau de mine să le las să urce“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niculae Razem (61 de ani), şoferul autobuzului care s-a răsturnat joi, spune că ar fi preferat să moară el în locul colegelor. Şoferul a explicat de ce avea cu opt pasageri peste limita admisă: „Erau colegele mele, stăteau în ploaie, era frig şi se rugau de mine să le iau în autobuz. Mai bine le lăsam acolo“

Niculae Razem are o experienţă de 40 de ani în şofat, dintre care 30 de ani ca şi profesionist. A lucrat o viaţă întreagă ca şofer de autobuz la IRTA, Întreprinderea Rutieră de Transport Auto. Are permisul auto din 1967 şi din anii '80 lucra ca şofer pe maşini mari. A făcut în ultimii ani curse auto pe rute interne din judeţul Tulcea.

A ieşit la pensie anul trecut, anticipat. Nu a mai avut accidente, iar acum spune că nu-şi poate reveni din şoc. „În loc să stea acasă, să aibă grijă de nepoţei, a trebuit să mai muncească. Nu am avut asemenea necaz niciodată în vieţile noastre", a spus Fănica, soţia şoferului.

„Mai bine muream eu"

Bărbatul spune că nu poate să nu se gândească clipă de clipă la toate colegele lui, pe care le cunoştea de mulţi ani şi pe care le conducea zi de zi la locul de muncă. „De 17 ani fac curse în zonă. Le ştiu pe toate. Mai bine muream eu. Nu pot să îmi scot din cap faptul că au murit patru oameni, patru suflete", a declarat Niculae Razem. Mai lua oameni în plus, nu era prima dată. Afară ploua, iar femeile tremurau în staţie şi l-au rugat să le ia în maşină. „Urcau şi de la alte firme vecine. Mai ales în ziua aia era rece afară şi mă rugau femeile: «Hai, nea Nicule, ia-ne şi pe noi». Nu mă lasă inima să le las în ploaie. Credeam că fac un bine. Dacă nu le luam, ar fi rămas pe jos, dar poate era mai bine", a explicat şoferul. Autobuzul avea 54 de locuri pe scaune plus 14 în picioare. Practic, opt pasageri nu ar fi trebuit să se afle în maşină. „Nu mi-am dat seama, nu le-am numărat", s-a scuzat Razem.

El a povestit şi varianta sa asupra producerii accidentului. „Eram în staţionare. Din faţa mea venea pe dig un autobuz al Societăţii de Transport Public Local. În clipa aceea mi-am dat seama că ne ducem. Stăteam pe loc, nu mai aveam ce să fac. Am simţit cum roata din spate dreapta s-a dus în râpă. În câteva secunde ne-am întors pe dreapta, iar apoi încă o dată. M-am gândit că nu se salvează nimeni. Nu ştiu cum am ieşit din autobuz. Cred că m-a scos cineva. Ştiu doar că toată lumea ţipa, iar eu eram îngrozit. Toate erau colegele mele", povesteşte şoferul. Niculae Razem este acum anchetat în stare de libertate. Digul morţii a fost închis vineri circulaţiei până la finalizarea anchetei. La Spitalul Judeţean Tulcea mai sunt internate 13 victime, în secţia Terapie Intensivă, în afară de pericol.

"M-am gândit că nu se salvează nimeni. Nu ştiu cum am ieşit din autobuz. Cred că m-a scos cineva."
Niculae Razem şofer

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite