Bruxelles-ul a stârnit furtuna la Sulina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană avertizează România pentru a doua oară că un proiect de dezvoltare a oraşului Sulina pune în pericol mai multe specii de plante protejate. Autorităţile române au două luni pentru a aduce proiectul în conformitate cu legislaţia comunitară. Dacă nu, cazul va fi trimis la Curtea Europeană de Justiţie.

Atenţionările şi avertismentele emise de comisarul european pentru Mediu Janez Potocnik vizează un proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea cu suma de 6,5 milioane lei, intitulat „Amenajare plaja Sulina". Consiliul Judeţean Tulcea, beneficiarul proiectului, a contribuit cu suma de 100.000 de lei.

Primul avertisment din partea Comisiei Europene, venit înainte de demararea lucrărilor, atrăgea atenţia asupra necesităţii respectării habitatelor protejate din zona care a fost inclusă în programul Natura 2000. „Există unii ecologişti care tot au câte ceva împotrivă. Chiar nu ne putem opri din toate investiţiile, nu putem să nu dezvoltăm absolut nimic", replica atunci Elena Udrea.

Investiţia, finalizată în martie

Lucrările pe plaja Sulina au început la 7 noiembrie 2009. Proiectul prevede amenajarea unui punct de prim ajutor, construirea a şase căsuţe unde se vor comercializa articole de plajă, două locuri de joacă pentru copii, o scenă din lemn şi două pontoane în lungime de 50 de metri.

De asemenea, în cadrul proiectului s-a construit un drum de acces spre plajă. În martie, investiţia ar trebui să fie gata. Iniţial, proiectul prevedea şi construirea unor terenuri de tenis, bazin de înot, discoteci în aer liber, la care însă s-a renunţat întrucât s-a opus Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării" (ARBD).

În cadrul acestui proiect demarat pe una dintre ultimele plaje virgine din ţara noastră, Consiliul Local Sulina a pus la dispoziţie terenul de 3,5 hectare. „Este vorba de un teren pe care l-am intabulat în urmă cu vreo cinci ani", spune primarul oraşului Sulina, Aurel Dimitriu. Pe timpul executării lucrărilor, terenul a fost predat Consiliului Judeţean Tulcea, urmând ca după finalizarea lucrărilor terenul să revină la Primăria Sulina.

Culmea este că între cele două avertismente venite dinspre Comisia Europeană, autorităţile române s-au mişcat surprinzător de rapid şi au finalizat complet proiectul, astfel încât avertismentele comisarului se lovesc deja de construcţiile de pe plaja Sulina.

„UE să ajute oamenii amărâţi din Deltă"

„Nu e nimic grandios, nu e vorba de betoane de prost gust. Sunt căsuţe uşoare, fără fundaţii, lumea a fost încântată de rezultat. Plus că noi cred că suntem singurii care am respectat prevederile legii costiere şi căsuţele sunt la o distanţă de 150 de metri de apa mării", se laudă primarul Sulinei.

„Ştiţi cum e cu ecologiştii ăştia, toţi au interese. Noi am făcut pentru oameni, ei ţin partea plantelor, să ceară ce vor, ne judecăm, nu aşteptăm să moară lumea de foame. Uniunea Europeană să vină să ajute oamenii amărâţi din Sulina şi toată Delta, nu ecologiştii din birouri de la Bucureşti!", se revoltă edilul.

Încalcă legea cu repetiţie

Nu este pentru prima dată când Primăria Sulina intră sub incidenţa legii. În 2004, fostul guvernator al Deltei Dunării, Virgil Munteanu, a sesizat DNA după ce Primăria oraşului Sulina a concesionat 134 de loturi de teren care făceau parte din domeniul public al rezervaţiei pentru construirea de pensiuni turistice şi case de vacanţă. Guvernatorul a declarat că astfel se aducea atingere domeniului public, aflat în administrarea instituţiei pe care o conduce şi că procedurile urmate au încălcat dispoziţiile legale în vigoare.

„Sulina este o zonă sensibilă"

Ecologiştii sunt de părere că întreaga zonă a oraşului Sulina este sensibilă la o dezvoltare turistică. „Cei de la Sulina puteau să ia exemplu de la vecinii lor de la Sfântu Gheorghe, unde spaţiul de distracţie a fost amenajat la limita localităţii, nu pe plajă", spune Marina Cazacu, agentul ecolog al Societăţii Ornitologice Române, care răspunde de Delta Dunării.

Ecologiştii spun că studiul de impact asupra mediului al investiţiei de pe plaja Sulina, care a costat 10.000 de lei, nu a luat în calcul impactul negativ pe care construcţiile îl pot avea asupra unor plante care trăiesc doar în zona deltaică, cum ar fi o specie de garofiţă protejată la nivel european. De asemenea, pe plaja Sulina se întâlneşte volbura de nisip, o specie care poate fi găsită doar la Sulina, Sfântu Gheorghe şi Vadu. Pe lângă plante, pot fi afectate şi dunele, o formă de relief întâlnită doar în Delta Dunării.

Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, spune că avertismentul european vine în urma unei sesizări depuse tardiv de ecologiştii de la Societatea Ornitologică Română şi World Wide Fund for Nature. „Este vorba de nişte băltoace cu ceva plante, cum ar fi volbura de nisip, însă mediul respectiv nu a avut de suferit", spune guvernatorul. ; A contribuit Elena Dumitru

"Este vorba de nişte băltoace cu ceva plante cum ar fi volbura de nisip, însă mediul respectiv nu a avut de suferit."
Grigore Baboianu
guvernatorul Biosferei
„Delta Dunării"


Speciile ameninţate cu dispariţia

Garofiţa (Centaurea pontica), specie protejată la nivel european.

Volbura de nisip (Convolvulus persicus), plantă care se întâlneşte doar la Sulina, Sfântu Gheorghe şi Vadu.

Dunele cu cătină albă (Hyppophae Rhamnoides), dunele de nisip, forme de relief întâlnite doar în Delta Dunării.

Firme abonate la lucrări

Lucrările de la plaja Sulina au fost câştigate de SC Deltacons SA şi de SC Filconstruct SRL, firme ce au obţinut toate lucrările importante din judeţ în ultimii ani. Filconstruct a mai reabilitat un drum judeţean şi a câştigat un alt proiect mare cofinanţat tot de ministerul Elenei Udrea, „Triunghiul Mănăstirilor", în valoare totală de 75 de milioane de lei.

Deltacons a făcut parte dintr-un consorţiu de firme care s-a ocupat cu scoaterea epavei Rostok de pe canalul Sulina. Deltacons a construit un drum în comuna tulceană Ceatalchioi, în 2004. După patru ani, reprezentanţii SAPARD au constatat că nu se mai poate circula pe el.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite