Țuica ilegală iese la suprafaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De frica puşcăriei, ţăranii au început să-şi declare alambicurile ascunse prin gospodării. Peste 60 de ţărani din judeţul Bacău care produc în gospăria proprie rachiu şi-au înregistrat la Fisc cazanele.

Majoritatea producătorilor de rachiu care au ales să intre în legalitate sunt din partea de vest a judeţului Bacău. Chiar dacă pare neînsemnat, numărul acestora este apreaciabil, ţînând cont de faptul că anul trecut nu figura în evidenţele Fiscului niciun mic producător de rachiu.

„Ştim cu toţii că în fiecare comună există cel puţin un ţăran care produce în propria curte ţuică. Timp de un an, am umblat din curte în curte ca să le explicăm oamenilor faptul că în codul fiscal, ţuica şi rachiul, chiar dacă sunt fabricate pentru consum gospodăresc, sunt produse accizabile.

Nedeclararea producţiei, începând de la primul litru, înseamnă infracţiune”, ne-a declarat Vasile Şoiman, directorul Vămii Bacău. Pedeapsa pentru producătorii ilegali de tărie este între 2 şi 7 ani. De asemenea, odată prins, micului producător i se confiscă şi alambicul.

Cum se produce tăria în mod legal

Taxa pe care ţăranii trebuie să o plătească la Fisc este de 120 de euro pentru o producţie de 100 de litri. Gospodarii care vor să-şi declare producţia de rachiu se înregistrează la Direcţia de Finanţe şi apoi înştiinţează Direcţia Vamală, ai cărei lucrători trebuie să verifice alambicul. Vameşii au obligaţia să sigileze cazanul şi să-l desigileze numai în sezonul în care se produce rachiul în gospodăriile ţărăneşti.

Închisoare pentru rachiul nedeclarat

Rachiul şi ţuica produse în gospodăriile ţărăneşti sunt produse accizabile. Nedeclararea la Fisc a producţiei de rachiu este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite