Tuberculoza e în floare la Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tuberculoza e în floare la Maramureş
Tuberculoza e în floare la Maramureş

Circa 300 de noi îmbolnăviri cu bacilul Koch s-au înregistrat de la începutul anului în judeţ. Tot mai mulţi copii din Maramureş se îmbolnăvesc de tuberculoză. Cea mai mare incidenţă a acestei boli se regăseşte în Maramureşul istoric.

În zonele Borşa, Vişeu şi Sighet, numărul îmbolnăvirilor cu bacilul Koch, cel care provoacă tuberculoza, a crescut în rândul minorilor în acest an. Medicii susţin că s-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că foarte mulţi părinţi pleacă în străinătate şi îi lasă pe micuţi în grija bunicilor sau a altor rude. „Mulţi părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar copiii lor sunt neglijaţi. Pe de altă parte, părinţii sunt purtători. Ei se îmbolnăvesc în străinătate, unde nu beneficiază de asigurare medicală, vin acasă şi le transmit boala celor mici”, spune Mădălina Dragoş, purtător de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare.
Ea a adăugat că, dacă în urmă cu trei ani judeţul Maramureş avea un număr de îmbolnăviri cu TBC situat sub media pe ţară, acum incidenţa acestei boli în rândul minorilor a depăşit media naţională. „În Târgu-Lăpuş aveam în medie 18 cazuri noi de TBC pe an, iar acum am înregistrat 21 de cazuri în primele şase luni ale anului. În Borşa erau 10-15 cazuri pe an, în timp ce în 2009 au fost depistate 20 de persoane bolnave în primul semestru”, spune Mădălina Dragoş.

Sute de cazuri noi în 2009

Aproape 300 de cazuri noi de TBC s-au înregistrat de la începutul anului 2009 în judeţ. Pe lângă aceşti bolnavi, mai sunt în evidenţa Spitalului de Pneumoftiziologie alte 700 de persoane care suferă de tuberculoză înregistrate anii trecuţi şi încă 100 de bolnavi cronici, care ori nu-şi urmează tratamentul, ori nu cooperează cu medicii. „Există câteva cazuri în care pacienţii au forme ale bolii care nu răspund uşor la tratament. Astfel, tratarea lor este de lungă durată şi cu rezultate mai slabe”, spune Mădălina Dragoş.
Aceasta mai spune că numărul bolnavilor de tuberculoză este mai mare în zona Sighet, comparativ cu alte zone ale judeţului. „Acolo s-au înregistrat 165 de cazuri la 100.000 de locuitori”, precizează Dragoş. În clasament, pe locurile imediat următoare, se clasează Târgu-Lăpuş, unde sunt 155 bolnavi de TBC la 100.000 de locuitori şi Vişeu, unde incidenţa este de 113 cazuri la 100.000 de locuitori.
„Numărul maramureşenilor infectaţi cu microbul tuberculozei este mai mare decât arată statisticile. O persoană infectată poate trăi încă 50 de ani fără ca boala să se declanşeze. Aceasta poate apărea numai în cazul în care omul are sistemul imunitar slăbit”, conchide Mădălina Dragoş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite