Tu cât de Neanderthalian ești?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stiintăsitehnică
Stiintăsitehnică

Deși oamenii de Neanderthal - o specie umană cu creierele, musculatura și osatura mai dezvoltate decât cele ale omului modern - au dispărut cu aproape 30.000 de ani în urmă, testele genetice demonstrează că ADN-ul lor supraviețuiește și astăzi în genele tuturor reprezentanților speciei Homo sapiens sapiens care nu sunt africani, Homo neandertalensis populând vreme de sute de mii de ani teritoriile Europei și ale Asiei de az

Acum, compania de teste genetice și biotehnologice personale 23andMe, din California, a fondat un laborator care le permite clienților să-și întărească legătura cu rădăcinile lor preistorice. Altfel spus, biologul Eric Durand, responsabil de acest proiect, compară două genoame de om modern cu cel neaderthalian pentru a determina procentul de ADN al unei persoane caracterizat de gene ale omului de Neaderthal.

Potrivit cercetătorilor, majoritatea oamenilor prezintă urme de ADN neanderthalian, în proporție de circa 2,5% în medie, dar există și cazuri în care aceast procent este mult mai mare. Cum se manifestă el exact - dacă individul este mai păros, sau mai abrutizat, spre exemplu - nu se știe cu certitudine. Există, totuși, teorii potrivit cărora neanderthalienii au contribuit la structura internă a oamenilor moderni, oferindu-le un soi de „vigoare hibridă", crede Peter Parham, genetician în cadrul Școlii Medicale a Universității Stanford.

CITIŢI AICI CONTINUAREA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite