Trubadurul Chilian, mardeiaş de maidan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Chilian riscă închisoarea dacă nu se potoleşte cu scandalurile
Florin Chilian riscă închisoarea dacă nu se potoleşte cu scandalurile

O noapte înecată în alcool şi plină de evenimente violente i-a adus cântăreţului Florin Chilian o condamnare penală. Sentinţa poate fi atacată cu apel la Tribunal. Un an şi 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru conducere în stare de ebrietate a primit Chilian în primă instanţă.

Două altercaţii cu Poliţia, şofatul în stare de ebrietate, comiterea unui accident şi o bătaie staşnică administrată prietenei. Acestea sale sunt „faptele de arme" pentru care judecătorul clujean Lucian Buta l-a condamant pe Florin Chilian la o pedeapsă de 1 an şi 10 luni de închisoare, suspendată condiţionat, pe un termen de încercare de 3 ani şi 10 luni.

Citiţi şi:

Lista vedetelor care au candidat la Parlament şi au sprijinit politicienii
Adi Manolovici, „dom' profesor" de chitară

Faptele s-au petrecut în noaptea de 23 spre 24 iulie 2006 şi, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori şi a mărturiilor depuse în instanţă, s-au desfăşurat după următoarea cronologie:

1 Primul ultraj la poliţişti. Chilian şi prietena sa, Ana Maria Georgescu, atunci în vârsta de 18 ani, au ieşit de la o petrecere, în cartierul clujean Dâmbul Rotund. Chilian era vizibil băut şi, la vederea unei patrule de poliţie, a început să se răstească din senin la oamenii legii şi să-i injure. A refuzat să se legitimize. Ana Maria a intervenit şi a aplanat conflictul, l-a luat pe cântăreţ şi l-a aşezat în maşină. Ea s-a suit la volan şi au plecat către un cămin de garnizoană, unde vroiau să se cazeze. Pe drum, cei doi s-au certat şi atunci fata a decis să se cazeze singură.

2 Conducere în stare de ebrietate. După despărţirea de Ana Maria Georgescu, Florin Chilian, deşi băuse, s-a urcat la volanul maşinii şi s-a îndreptat spre localitatea Cojocna.

3 Comiterea accidentului. Pe strada Traian Vuia, la ieşirea din Cluj Napoca spre Cojocna, Florin Chilian a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens şi s-a izbit în bordura de pe partea stângă a drumului.

4 Bătaia administrată fetei. După producerea accidentului, la aproximativ 20 de minute de la despărţirea lor, Chilian o apelează pe prietena lui şi-i spune: „Vino repede. Tu eşti de vină". Fata luat un taxi şi a mers spre ieşirea din Cluj către Cojocna, unde l-a văzut pe Chilian aplecat la roata din faţă stânga, unde maşina era tamponată. „A început să strige că eu sunt de vină şi apoi să mă lovească. Mergea la maşină, încerca să schimbe roata lovită, apoi venea, spunea că eu sunt de vină pentru toate astea şi mă agresa. Apoi din nou mergea la maşină. M-a lovit din nou cu palma, am căzut şi m-am lovit la cap de bordură", a povestit tânăra judecătorilor. Ea a precizat că, după ce s-a lovit la cap, i s-a făcut rău, iar vecinii au chemat Poliţia.

5 Al doilea ultraj la poliţişti. Florin Chilian s-a răstit şi la poliţiştii veniţi la locul accidentului, fapt care i-a determinat pe aceştia să-I pună cătuşele. Iată relatarea Anei Maria Georgescu, de la proces: "Când au venit poliţiştii, Chilian m-a aşezat pe bancheta din spate a maşinii sale. A început să strige la poliţişti: «Chemaţi o ambulanţă, e lovită la cap!». Poliţistul a întrebat cum m-am lovit la cap, iar atunci Chilian a început să strige la el. În cele din urmă, a venit ambulanţa, iar paramedicii i-au dat un calmant. După câteva minute, când am coborât din ambulanţă, Chilian era încătuşat".

Alcoolemie de 1,35 la mie

Majoritatea martorilor care s-au perindat de-a lungul a 10 termene de judecată în faţa judecătorului au susţinut vinovăţia lui Chilian. Unul din veciniii locului în care cântăreţul a pierdut controlul volanului a declarat că a fost trezit din somn de zgomotul accidentului şi de cearta dintre cei doi. Acesta a susţinut că bărbatul a agresat-o pe tânără.

Un poliţist care a intervenit în acea noapte a susţinut că solistul a devenit irascibil şi a început să le adreseze injurii. După ce ar fi devenit agresiv şi sărise la bătaie, poliţiştii l-au încătuşat. Iniţial Chilian a recunoscut că a condus maşina. Depoziţia cea mai categorică împotriva lui Chilian a fost susţinută de fosta sa prietenă, Ana Maria Georgescu.

Ieri, muzicianul a refuzat orice comentariu pe considerentul că şi-a expus punctul de vedere într-un editorial din paginile „Jurnalului Naţional".  Pe scurt, Chilian se consideră victimă a Guvernului. Avocaţii cântăreţului au afirmat că alcoolemia lui Chilian a fost de 0,75 la mie, adică sub nivelul „penal", de 0,8. Procurorii au stabilit însă că alcoolemia a fost de 1,35 la mie.

Sentinţa pronunţată de Judecătoria Cluj Napoca, 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare este completată de o perioadă de probă de 3 ani şi 10 luni, răstimp în care Chilian nu trebuie să mai comită nicio faptă penală, altminteri riscă să execute şi pedeapsa suspendată. Sentinţa poate fi apelată.

În afara programului de băut şi de bătut, Florin Chilian este unul dintre cei mai activi social artişti. El militează, constant şi foarte vocal, pentru asanarea morală a societăţii în general şi a clasei politice în special.

"M-a lovit din nou cu palma, am căzut şi m-am lovit la cap de bordură."
Ana Maria Georgescu
fosta prietenă
a lui Florin Chilian


Două dosare de mărturie mincinoasă

Ana Maria Georgescu, pe holurile Judecătoriei Cluj-Napoca

Ana Maria Georgescu,  pe holurile Judecătoriei Cluj-Napoca

După instrumentarea dosarului privind conducerea în stare de ebrietate, procurorii au mai deschis două dosare, ambele pentru mărturie mincinoasă. Primul îl vizează tot pe Florin Chilian care, deşi iniţial a recunoscut că el a comis accidentul, ulterior a declarat că maşina i-ar fi fost furată şi accidentul ar fi fost comis de hoţi. Este exact aceeaşi apărare pe care a îmbrăţişat-o diplomatul român Silviu Ionescu, cel acuzat de Poliţia din Singapore că ar fi ucis o persoană şi rănit alte două în decembrie anul trecut.

Din cauză că Florin Chilian a propus, în cursul urmăririi penale, audierea unui martor în privinţa relatării căruia există suspiciuni, Parchetul s-a sesizat din oficiu pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă şi din acest motiv. Al doilea dosar de mărturie mincinoasă o vizează chiar pe fosta prietenă a cantautorului, Ana Maria Georgescu, întrucât, în faţa procurorilor, ea a ascuns multe dintre evenimentele acelei nopţi.

Le-a relatat doar în faţa judecătorilor, cu mare greutate, întrucât nu a putut fi prezentată în faţa instanţei decât cu mandate de aducere. „În cursul ascultării sale ca martoră în prezenta cauză nu a spus organelor judiciare tot ce ştia în legătură cu împrejurările esenţiale despre care a fost expres întrebată", se mai precizează în rechizitoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite