Trubaduri, marionete, jonglerii cu foc pe străzile Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul "Scoateţi puii din ogradă" i-a scos pe moldoveni din case

au avut parte de expoziţii de pictură şi fotografie, reprezentaţii de teatru, dar şi de spectacole de dans, circ, jonglerii şi mers pe catalige, toate în stradă. Proiectul va continua prin schimburi între artiştii din Iaşi şi cei din Franţa.
"În Franţa, unde locuiesc eu, la fiecare colţ de stradă întâlneşti câte o trupă de teatru sau de dans care susţine reprezentaţii. Avem şi noi trotuare la Iaşi, de ce să nu le folosim?", declară Andreea Vizitiu, liderul formaţiei La Smalah şi coordonatorul acestui festival.
Astfel, peste 25 de spectacole de teatru, dans, marionete, jonglerii cu foc, circ le-au fost oferite ieşenilor la sfârşitul săptămânii trecute. "Intenţia noastră a fost de a
scoate
actorii, artiştii în general, din spaţiul deja cunoscut, sala de spectacole, pentru a se exprima într-un spaţiu mai puţin convenţional", a adăugat Andreea Vizitiu. Aşa încât, cei peste 40 de artişti români şi francezi au avut drept spaţiu de exprimare Baia Turcească, unde a fost deschisă o expoziţie de pictură şi fotografie. Tot Baia Turcească a găzduit şi reprezentaţiile mai multor piese de teatru, aşa cum s-a întâmplat şi la cortul de circ special amenjat lângă ştrandul municipal. Manifestările din cadrul Festivalului "Scoateţi puii din ogradă" au culminat cu parade de costume, reprezentaţii de dans, circ şi jonglerii pe străzile Iaşiului.
Sâmbată după-amiaza, Bulevardul ştefan cel Mare era înţesat de ieşeni veniţi să îi vadă pe artiştii francezi de la trupele Tiramisu, Braguettes Magiques şi Bladabo. Cei mai fericiţi la vederea jongleriilor cu foc, a trubadurilor şi a artiştilor care mergeau pe catalige au fost, fără doar şi poate, cei mici. Aplauzele de la sfârşitul reprezentaţiilor au fost de neoprit, semn că primul spectacol în stradă a fost un succes.
Proiectul Festivalului de artă stradală de la Iaşi va continua şi în perioada următoare, cu schimburi între artişti români şi francezi. "Având în vedere că, în 2007, Sibiul va deveni capitală europeană, ni se pare foarte important să le propunem autorităţilor ieşene dezvoltarea unor proiecte care să fie iniţiate de trupe independente", a precizat Andreea Vizitiu, coordonatorul Festivalului de artă stradală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite