Trotuarul, locul de parcare preferat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşinile parcate pe trotuar îi deranjează tot mai mult pe pietoni. Pe câteva străzi din Baia Mare, şoferii parchează maşinile pe trotuare, obligând pietonii să circule pe carosabil.

Pentru tot mai mulţi băimăreni, locul de parcare preferat a devenit trotuarul. Fie că este vorba de bulevard sau de o străduţă lăturalnică, troturarul pare a fi cel mai indicat loc să-ţi laşi maşina, atunci când te grăbeşti. Prostul obicei s-a încetăţenit în Baia Mare, deşi de anul trecut s-au creat câteva sute de noi locuri de parcare.
Strada George Coşbuc este unul din cele mai bune exemple în acest sens. Maşinile nu sunt doar parcate pe trotuar, dar ocupă aproape tot spaţiul destinat pietonilor, astfel că oamenii sunt obligaţi să ferească maşinile, iar cu un cărucior de copil este aproape imposibil să le ocoleşti.
„Au locuri de parcare pe cealaltă parte, dar le e lene să treacă drumul. Vin probabil la notariat sau la magazine şi îşi lasă maşinile chiar în faţa uşii”, spune un băimărean supărat.

Pietoni şi şoferi, nemulţumiţi deopotrivă

Cei care circulă zilnic pe strada Progresului se plâng şi ei că abia pot trece pe lângă maşinile ce urcă pe trotuare. „În faţa Liceului Economic e plin, mereu de maşini pe trotuar. Este chiar incomod să treci, cu căruciorul de copil”, spune Maria Pop, o altă băimăreancă.
Locul a fost multă vreme în atenţia autorităţilor din cauza accidentelor rutiere ce au avut loc acolo. Ulterior s-a instaurat sensul unic şi au fost realizate denivelări pentru a-i obliga pe şoferi să reducă viteza.

Trotuar transformat în alee de acces

O altă zonă din Baia Mare care le dă bătăi de cap serioase pietonilor este în faţa Centrului Comercial „Center”, pe bulevardul Bucureşti. Aici, trotuarul a devenit alee de acces pentru şoferii care intră cu maşinile în parcare, iar aglomeraţia de acolo le este binecunoscută băimărenilor. „Aici nu am nicio siguranţă că sunt în parcare, pe trotuar sau pe şosea. Se circulă ca şi pe bulevard”, spune Alexandru Marian.
Şoferii, în schimb, au şi ei scuzele lor. „Pe Coşbuc, parcarea e plină tot timpul. Dacă nu am unde să parchez, las maşina pe trotuar. Nu am ce altceva să fac”, arată Ionel Brândău.

Amendă


Eleonora Gheţie, şeful Serviciului Public Ambient Urban din cadrul Primăriei, spune că în oraş există 2.500 de locuri de parcare, iar şoferii care-şi lasă maşinile pe trotuar riscă să fie amendaţi. „Noi administrăm doar parcările cu plată, din care 500 au fost realizate anul trecut. Amenda pentru parcarea neregulamentară este de 40 de lei, iar dacă este plătită în 48 de ore, se reduce la jumătate”, a explicat ea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite