Troc cu maşini pentru terenuri şi case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Troc cu maşini pentru terenuri şi case
Troc cu maşini pentru terenuri şi case

Din cauza crizei financiare, tranzacţiile de pe piaţa imobiliară sunt tot mai puţine şi în unele cazuri s-a ajuns chiar la troc. În Iaşi, proprietarii de terenuri schimbă pe maşini loturile ce se devalorizează pe zi ce trece. Astfel de tranzacţii au loc însă şi între proprietarii de terenuri şi apartamente.

„Schimburile au luat amploare din cauza crizei financiare. Faptul că obţin greu credite de la bănci îi determină pe mulţi să-şi dea maşina pentru proprietăţi imobiliare. Măsura a mai animat puţin piaţa terenurilor“, a afirmat Tudor Stoica, de la agenţia Terra.

Cele mai multe înţelegeri s-au încheiat pentru autoturisme marca Opel, Ford şi chiar Mercedes. „Cele mai multe tranzacţii care se încheie astfel se situează în jurul valorii de 20.000 de euro, maximum 30.000 de euro“, a spus Mitică Târnăveanu, reprezentant al agenţiei Inter Imobiliare.

Agenţiile imobiliare dau faliment una după alta

Piaţa imobiliară este serios afectată în Oltenia, Dobrogea şi centrul ţării. Dacă anul trecut, în Drobeta-Turnu Severin erau 26 de agenţii imobiliare, acum mai sunt pe piaţă doar cinci. Unele dintre acestea nu au avut nicio tranzacţie de la începutul anului. „Preţurile locuinţelor au scăzut foarte mult. Cu toate acestea, nu sunt vânzări. De la începutul anului, nu s-a făcut nicio tranzacţie“, a spus Cătălin Golumbină, directorul Agenţiei Imobiliare KAT.

Din lipsă de tranzacţii, 80% din agenţiile imobiliare din Craiova au fost închise în perioada 2008-2009. „Doar 25 de agenţii imobiliare mai funcţionează, din cele 200 câte erau anul trecut. Cele mai multe au fost închise în 2009“, a declarat Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.

Peste 30% din agenţiile imobiliare braşovene s-au închis în primele şapte luni ale acestui an. „Casele şi terenurile nu se vând mai deloc, deşi preţurile sunt la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Sunt mai căutate terenurile situate la 15-20 de kilometri de Braşov, unde preţul maxim este de 50 de euro/mp“, a spus Loredana Ciurea, patroana agenţiei imobiliare Euro Dome din municipiul Braşov.

În Sibiu, 70% din agenţiile imobiliare şi-au suspendat activitatea, rămânând pe piaţă 30 din 110.

„Prima Casă“ a dus la creşterea preţurilor

După lansarea programului „Prima Casă“, agenţiile imobiliare au crescut preţul locuinţelor cu 10-15%, fără a se înregistra însă prea multe tranzacţii. „Avem doar două apartamente în curs de aprobare a dosarului, iar condiţiile de creditare reprezintă principala problemă pentru care numărul celor care îşi achiziţionează un apartament prin program nu este mai mare”, a declarat Szalai Peter, administratorul agenţiei imobiliare Transilvania Invest din Târgu-Mureş.

La Craiova, dintre cele 15 bănci care îşi anunţaseră participarea la program doar una este dispusă să ofere credite persoanelor ce vor să-şi achiziţioneze o locuinţă. „Este un eşec. Programul nu a fost gândit pentru oameni. Programul nu a fost gândit în tot mecanismul lui, până la ultima piuliţă“, a declarat Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţie Române a Agenţiilor Imobiliare. (Material realizat cu ajutorul redacţiilor „Adevărul de Seară“)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite