Năstase este aşteptat mâine, la ora 9.25, la IML

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Tribunalul Municipiului Bucureşti are loc azi primul termen în discutarea mandatului de executare a pedepsei. Se va lua act de adresa prin care Poliţia anunţă instanţa de executare că nu a dus până la capăt mandatul de executare a pedepsei în cazul lui Năstase şi urmează să aflăm dacă fostul premier este liber sau în stare de arest, dacă rămâne în spital sau se continuă procedurile pentru a-l duce Rahova.

UPDATE 15.15  Decizia instanţei va fi comunicată la ora 17.00.

UPDATE 13.25 
Adrian Năstase trebuie să se prezinte, miercuri, la Institutul Naţional de Medicină Legală, cu toate documentele medicale, iar în cazul în care Spitalul Floreasca transmite că acesta nu poate fi transportat, va fi examinat în secţia în care este internat, informează, marţi, INML.

INML arată, într-un comunicat de presă transmis agenţiei Mediafax, că a primit, în 25 iunie, de la managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca o adresă prin care, pe baza registrului medical redactat şi semnat de echipa de medici curanţi, se solicită un răspuns la întrebările adresate unităţii sanitare de către Serviciul de Investigaţii Criminale din Poliţia Criminale, respectiv dacă Adrian Năstase poate fi transportat în vederea tratării în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

UPDATE 13.15  Avocatul Ion Cazacu a declarat că „Adrian Năstase se află acum îm stare de deţinere şi este păzit“. „În acest caz nu s-a îndeplinit ultima etapă a procedurii de deţinere: depunerea la locul de deţinere", a spus Cazacu.

Avocatul a subliniat că instanta poate ordona incarcerarea fostului premier în baza unei expertize medico-legale. „Niciun judecător din lumea asta nu poate să treaca peste actul medical", a completat Ion Cazacu.

UPDATE 13.00 
Şedinţa a fost reluată. Apărătorii lui Adrian Năstase au invocat, în faţa instanţei, o serie de excepţii, majoritatea fiind deja respinse de magistraţi.

UPDATE 12.55
Poliţia cere expertiza IML! Potrivit unui comunicat oficial al Poliţiei, după solicitări repetate adresate conducerii Spitalului Floreasca, aceasta a transmis instiuţiei copii după actele medicale întocmite din momentul internării lui Adrian Năstase şi până în prezent. Actele medicale au ajuns la Institutul de Medicină Legală (IML), unde se va efectua o expertiză al cărei rezultat va stabili dacă afecţiunile fostului premier permit sau nu transferul acestuia la un spital penitenciar.

UPDATE 12.35 Printre poliţiştii audiaţi de procurorii DNA se află şi comisar-şef Gheorghe Dumitru, adjunctul şefului Poliţiei Capitalei.

Medicul Şerban Brădişteanu este în continuare audiat la sediul DNA. Procurorii verifică mai multe acte medicale pe care acesta le-a întocmit, cu privire la diagnosticul pus în cazul lui Adrian Năstase.

UPDATE 11.47  Adrian Năstase este aşteptat mâine, ora 09.25, la IML. IML este instituţia unde se va lămuri dacă el poate fi tartat în spitalul Rahova. Medicul legist va stabili starea de sănătate a fostului premeir, iar medicul de la Rahova va spune dacă spitalul închisorii poate trata bolile lui Năstase.

UPDATE 11.33 Avocatul Ion Cazacu a arătat că nu este lămurit cu privire la obiectul acestui dosar dintre IGPR şi Adrian Năstase, ce are ca obiect contestaţia la executare.

Avocatul lui Năstase a arătat în sala de judecată că înţelege solicitarea poliţiştilor, dar că în raport de obiectul stabilit de către instanţă acestui caz, respectiv contestaţia la executare, procedura nu a fost legal îndeplinită.

Cazacu a precizat că dacă acest dosar ar avea ca temei legal articolul ce prevede judecarea unei contestaţii la executarea, atunci, în opinia sa, potrivit acestui articol din Codul de procedură penală, persoana condamnată aflată în stare de deţinere trebuie citată obligatoriu.

În acest context, avocatul a arătat că, dacă ar fi vorba de o contestaţie la executare, atunci procedura este viciată deoarece Adrian Năstase nu se află oficial în stare de deţinere, nefiind întocmit un proces-verbal de încarcerare de o unitate de detenţie din România.

În opinia avocatului, aşa cum a exprimat în faţa judecătorului până la acest moment, clientul său se află în stare de arest, fiind efectuată doar o parte din procedura punerii în aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Năstase.

Avocatul a detaliat şi a arătat că până la acest moment s-a făcut încătuşarea şi, ulterior, transportarea la spital al lui Adrian Năstase, acestea fiind şi motivele pentru care, în opinia sa, până la acest moment nu s-a făcut decât arestarea clientului său.

Pentru lămurirea obiectului dosarului şi a celorlalte circumstanţe, avocatul a cerut amânarea, solicitarea fiind respinsă de instanţa de judecată, care a decis reluarea dezbaterilor la ora 11.30.

UPDATE 10.10: Între timp, la şedinţa săptămânală a ConsiliuluiSuperior al Magistraturii (CSM), procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a spus că se vor face investigaţii asupra modului în care poliţiştii judiciari au aplicat mandatul în cazul Adrian Năstase, iar dacă au greşit, aceştia vor fi sancţionaţi.

De asemenea, Kovesi a anunţat că va cere trecerea Poliţiei judiciare la Ministerul Public, pentru că este anormal ca ei să fie subordonaţi Ministerului Administraţiei şi Interneloe (MAI).

Instanţa trebuie să verifice modul în care Poliţia a pus în aplicare mandatul primit.

În continuare, instanţa va decide ce se va întâmpla cu condamnatul în faza următoare: dacă va fi preluat formal de Penitenciarul Rahova, dacă va fi dus la puşcărie (în cazu în care medicul curant spune că poate fi transportat), dacă este necesară constituirea unei comisii speciale (formată din legist, medic de specialitate şi medic de la Rahova), pentru a spune dacă Năstase poate fi tratat în spitalul închisorii etc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite