Tribunalul militar: Chiţac a fost eliberat pentru ca Ministerul Justiţiei să facă economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa a motivat eliberarea din arest al lui Chiţac şi prin faptul că punerea lui sub pază  ar afecta bugetul Ministerului Justiţiei.

Magistraţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti au spus în motivarea deciziei de eliberare pentru o lună a lui Chiţac că
internarea acestuia în spital sub pază ar afecta bugetul "şi aşa insuficient" al Ministerului Justiţiei, doar pentru un exerciţiu de imagine.

"Pentru paza petentului ar fi necesare 21 de schimburi a opt ore într-o săptămână, ceea ce înseamnă un necesar de 4,2 lucrători", notează Tribunalul Militar Teritorial în motivare.

Instanţa arată că instituirea pazei ar avea un efect negativ asupra stării psihice a lui Chiţac şi l-ar lipsi de ajutorul familiei, în condiţiile în care "este de notorietate că asistenţa militară spitalicească se confruntă cu dificultăţi de ordin financiar".

  • judecătorul a considerat că vârsta înaintată şi bolile de care suferă Chiţac impun o monitorizare medicală permanentă şi de aceea este mai bine ca intervenţia chirurgicală să fie făcută într-un spital al Ministerului Sănătăţii, nu într-unul dintr-un penitenciar.
  • "modul în care a înţeles să se prezinte la penitenciar, înainte chiar de expirarea precendentei întreruperi creează instanţei convingerea că dacă va acorda o nouă întrerupere, nu există riscul unei încercări de sustragere de la executarea pedepsei închisorii"


Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus eliberarea fostului general începând cu data de 21 iunie până pe 21 iulie, pentru ca acesta să se poată opera la Spitalul Floreasca. Tribunalul Militar Teritorial a mai întrerupt pedeapsa lui Chiţac pe 29 decembrie 2008, timp de trei luni.

Fostul general a declarat, pe 5 mai, că medicul Şerban Brădişteanu i-ar fi recomandat o operaţie pe cord deschis, fiindu-i recomandată şi extirparea splinei, potrivit ultimei expertize care a fost depusă la dosar.

Chiţac a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare şi degradare militară în procesul Revoluţiei de la Timişoara, în acelaşi dosar cu fostul general Victor Stănculescu. În cazul lui Victor Athanasie Stănculescu,  Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis să întrerupă cu un an executarea pedepsei pe motive medicale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite