Trei luni de şomaj la Rafinăria Câmpina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 de angajaţi ai Rafinăriei „Steaua Română” vor intra, de la începutul lunii aprilie, în concediu forţat. Salariaţii rafinăriei primesc pe perioada şomajului tehnic 75% din salariu.

Decizia de intrare în şomaj, de la 1 aprilie, a fost luată ieri de către Consiliul de Administraţie al societăţii. Directorul Nicolae Bucur a precizat că singura alternativă era concedierea colectivă. Pe perioada şomajului tehnic, angajaţii vor primi 75% din valoarea salariului de bază, însă aproximativ 50% dintre aceştia vor trebui să vină în continuare la lucru. „Nu putem închide rafinăria şi gata. Trebuie să existe un minimum de personal tehnic care să asigure securitatea în cadrul societăţii şi care să supravegheze instalaţiile”, a declarat directorul societăţii.

Liderul sindicatului „Rafinorul”, Gheorghe Sandu, speră că, în cele trei luni, se va găsi o soluţie. „Acum stabilim perioada în care salariaţii trebuie să se prezinte la lucru, chiar dacă numai pentru câteva zile pe lună”, a declarat Sandu.

„Nu ştiu ce o să fac!”

Majoritatea angajaţilor de la rafinăria din Câmpina sunt singurii care îşi susţin financiar familiile. „80% dintre salariaţi au credite de consum la diferite bănci, mulţi la câte trei bănci pentru că fiecare are necesităţi şi acum se găsesc în imposibilitatea de a mai achita ratele”, a mai precizat Bucur.

Traian Angheru lucrează ca fochist la rafinărie din 1990. Soţia acestuia este imobilizată la pat şi are o pensie de 400 de lei. Are o fiică, în clasa a XII-a la un liceu din Câmpina, care ar vrea să urmeze, din vară, cursurile unei facultăţi din Braşov. Traian Angheru are de plătit în fiecare lună la bancă rate în valoare de de 500 de lei, bani pe care i-a împrumutat pentru operaţiile şi spitalizarea soţiei. „Nu ştiu ce o să mă fac. Soţia mea este foarte demoralizată şi nici nu mai poate să doarmă noaptea. Eu tot sper într-o rezolvare a situaţiei”, a spus bărbatul.

Datoriile, în instanţă

Rafinăria are de recuperat de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală 41 de milioane de lei, bani care reprezintă TVA-ul pentru exporturile de ţiţei din perioada august 2007-decembrie 2008.

Deşi a câştigat în instanţă dreptul de a primi 12,1 milioane de lei, aferente perioadei august 2007-martie 2008, ANAF nu a restituit această sumă pe motiv că decizia nu este irevocabilă. „Dacă statul are obligaţii către Rafinărie, acestea vor fi plătite, însă atât timp cât vorbim despre sume aflate în litigiu, lăsăm justiţia să se pronunţe”, a declarat Sabina Zereş, consilierul Preşedintelui ANAF.

În ceea ce priveşte deconturile din lunile aprilie-septembrie 2008, acestea au fost verificate, însă, potrivit ANAF, la acea dată, societatea figura cu obligaţii restante la bugetul general consolidat, aşa că sumele au fost compensate. Societatea mai are de primit aproximativ 10 milioane de lei de la Electrocentrale Oradea şi CET Iaşi pentru păcura livrată.  contribuit

Negocieri la ArcelorMittal

Conducerea ArcelorMittal Galaţi susţine că toţi cei 12.500 de siderurgişti gălăţeni vor pleca în şomaj tehnic, prin rotaţie, începând cu data de 1 aprilie. Cu toate acestea, deocamdată nu se ştie cum vor fi plătiţi angajaţii. Conducerea Combinatului propune varianta plăţii a 75% din salariu, însă FSS Metarom cere 90%.

Sindicatul Solidaritatea plusează: siderurgiştii să fie plătiţi cu 100%, plus sporul de vechime, sau 75% din salariu şi, de la 1 iulie, o majorare a remuneraţiilor lunare cu 15%. Reprezentanţii companiei ArcelorMittal Galaţi au anunţat că propunerile sindicatelor vor fi analizate, urmând ca luni sau marţi să fie comunicată decizia finală. Costel Crângan

Fără activitate de la 1 ianuarie

Neîncasarea datoriilor a afectat capacitatea de plată a societăţii în relaţiile cu furnizorii săi. Astfel, Rafinăria a fost oprită şi nu mai funcţionează de la 1 ianuarie 2009, deoarece Petrom a sistat livrările şi a reziliat, la jumătatea lunii februarie, contractul de vânzare-cumpărare pe anul în curs.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite