Trei ani de consolidări, la BCU din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au primit deja de la guvern 20 miliarde de lei, şefii Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi mai au nevoie de alte 100 de miliarde, pentru a finaliza lucrările de consolidare şi renovare

Deşi au primit deja de la guvern 20 miliarde de lei, şefii Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi mai au nevoie de alte 100 de miliarde, pentru a finaliza lucrările de consolidare şi renovare a clădirii. "Este pentru prima dată, în ultimii trei ani, când primim bani pentru consolidări", spun şefii bibliotecii.
Pe de altă parte, senatorul de Iaşi Varujan Vosganian este de părere că restul de bani va veni eşalonat în următorii ani.
Construită în 1935, Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iaşi nu a fost consolidată decât de două ori. Ultima dată, în perioada 1982-1986, când biblioteca a fost închisă pentru patru ani. De atunci, timpul şi-a pus tot mai mult amprenta asupra clădirii. Pereţii bibliotecii nu se deosebesc prea mult de zidurile unei cetăţi medievale, crăpăturile adâncindu-se de la o zi la alta. Instalaţia electrică, veche de zeci de ani, dă dureri de cap bibliotecarilor, iar fondul de carte, din ce în ce mai numeros, nu îşi mai găseşte locul în spaţiile de depozitare. În numeroase rânduri, oamenii de cultură din Iaşi au atras atenţia asupra stării în care a ajuns clădirea bibliotecii.
"Am înaintat un memoriu guvernului, în care am solicitat 120 de miliarde, 20 deja au venit, şi urmează să ni se aloce şi celelalte fonduri. Proiectul nostru prevede modernizarea spaţiilor de depozitare şi a sălilor de lectură, consolidarea construcţiei, precum şi alte lucrări de reparaţii capitale", spune directorul adjunct al Bibliotecii, Nicoleta Popescu. O altă problemă o reprezintă şi înlocuirea instalaţiei electrice, care nu a fost schimbată niciodată din 1935.
Banii vor veni eşalonat pe trei ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite