Trei noi cazuri de gripă porcină în judeţul Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei noi cazuri de gripă porcină au fost diagnosticate, vineri, în judeţul Dolj, la doi elevi de gimnaziu din Filiaşi şi un bărbat de 35 de ani din Craiova, au declarat reprezentanţi ai autorităţilor.

Cei trei pacienţi au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Craiova.

Elevii sunt în clasa a VI-a la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Filiaşi, unde învaţă, în total, 1.190 de elevi, au precizat reprezentanţii Prefecturii Dolj.

Potrivit măsurilor stabilite de Ministerul Sănătăţii, cursurile clasei în care învaţă cei doi elevi vor fi suspendate pentru şapte zile.

"S-a demarat şi necesara anchetă epidemiologică, pentru depistarea persoanelor cu care bolnavii au intrat în contact", a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Numărul bolnavilor de gripă A/H1N1 ajunsese în România, la jumătatea săptămânii, la 441, cu două focare, la Bucureşti şi Iaşi, depistate tot la unităţi de învăţământ.

Pentru intervenţia în aceste focare, Ministerul Sănătăţii a anunţat că intenţionează să achiziţioneze în regim de urgenţă, de pe piaţa internaţională, un milion de doze de vaccin pandemic. Dozele vor fi utilizate pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele oraşelor unde au fost localizate focarele. Vor fi vaccinaţi, cu prioritate, elevii de liceu, deoarece aceştia prezintă, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de răspândire a virusului, au precizat Ministerul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte devansarea vaccinărilor în şcoli, anunţată pentru începutul lui ianuarie, Adrian Streinu-Cercel a declarat, tot vineri, că este realist: "O devansăm doar dacă reuşim să achiziţionăm vaccin de pe pieţele externe. E posibil să vină prea târziu sau deloc, asta este, dar nu înseamnă că nu trebuie să încercăm".

Potrivit specialiştilor, virusul nu a suferit mutaţii deocamdată, însă el se poate combina cu virusul sezonier sau poate să-şi capete propriile valenţe de agresivitate.

Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu privire la igiena personală şi recomandă evitarea aglomerărilor umane. În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie, trebuie evitată  automedicaţia şi este necesar consultul unui medic. De asemenea, izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului.

Potrivit lui Cercel, rata de transmitere a virusului A/H1N1 în România este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adică bolnavii care "duc boala pe picioare", fără a consulta un medic.

Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii, adică rinoree, jenă în gât, febră între 37 şi 38 de grade şi stare generală proastă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite