Irlanda: Tratatul de la Lisabona este de partea a două treimi din populaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irlanda: Tratatul de la Lisabona este de partea a două treimi din populaţie
Irlanda: Tratatul de la Lisabona este de partea a două treimi din populaţie

Aproape două treimi dintre irlandezi ar urma să voteze în favoarea Tratatului de la Lisabona la referendumul de la 2 octombrie, potrivit unui sondaj publicat sâmbătă, citat de AFP.

Conform sondajului efectuat de Red C pentru Sunday Business Post, susţinătorii sunt clar pe primul loc şi, "în mod crucial, aceasta arată că nu a existat o prăbuşire a sprijinului cum s-a întâmplat înainte de referendumul de anul trecut", subliniază ziarul.

Potrivit studiului, 62 la sută dintre irlandezi se declară pregătiţi să voteze pentru Tratat, faţă de 23 la sută care intenţionează să îl respingă şi 15 la sută care sunt încă indecişi.

Acest sondaj a fost efectuat săptămâna trecută, de luni până miercuri, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane.

Anul trecut, irlandezii au respins Tratatul cu 53,4 la sută, împingând Uniunea Europeană într-o profundă criză instituţională.

La începutul lui mai, premierul irlandez Brian Cowen s-a declarat încrezător în ceea ce priveşte rezultatul unui nou referendum, apreciind că este vorba despre o "obligaţie absolută" în această perioadă de criză financiară.

În acelaşi timp, Declan Ganley, un om de afaceri irlandez care a dus o campaie foarte eficientă împotriva Tratatului la referendumul de anul trecut, ar urma să lanseze o nouă luptă duminică, precizează cotidianul Irish Times sâmbătă.

Într-un interviu pentru Wall Street Journal, Ganley a declarat săptămâna aceasta că repetarea referendumului în cazul irlandezilor, care s-au pronunţat clar împotriva Tratatului anul trecut, este "profund antidemocratic".

Conform altui sondaj, efectuat de TNS pentru Irish Times la începutul lui septembrie, numai 46 la sută dintre respondenţi se declarau dispuşi să voteze pentru Tratat, cu opt puncte procentuale mai puţin decât în mai.

Irlanda este singura ţară a Uniunii Europene obligată prin Constituţia sa să supună unui referendum Tratatul de la Lisabona, considerat că va spori eficienţa funcţionării UE.

Însă textul trebuie ratificat de toate cele 27 de state ale UE pentru a intra în vigoare. Irlanda, Polonia, Cehia şi Germania nu au finalizat încă procesul de ratificare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite