Polonia a ratificat Tratatul de la Lisabona în prezenţa lui Barroso

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia a ratificat Tratatul de la Lisabona în prezenţa lui Barroso
Polonia a ratificat Tratatul de la Lisabona în prezenţa lui Barroso

Preşedintele polonez Lech Kaczynski a semnat sâmbătă Tratatul de la Lisabona în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, a preşedintele Parlamentului Europeană Jerzy Buzek şi a premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

"Schimbarea deciziei poporului irlandez a făcut ca tratatul să prindă din nou viaţă şi să nu mai fie obstacole pentru ratificarea sa", a declarat Kaczynski, timpul unei ceremonii organizate la palatul prezidenţial din Varşovia.

"Astăzi este o zi foarte importantă pentru istoria Poloniei şi a Uniunii Europene", a adăugat el.

Prin semnarea documentului de către preşedinte, Polonia a încheiat procesul de ratificare.

După ce irlandezii au aprobat prin referendum Tratatul de la Lisabona şi documentul a fost semnat şi de preşedintele polonez Lech Kaczynski, numai Cehia nu a încheiat ratificarea.

Pentru a intra în vigoare, textul trebuie să fie parafat şi de preşedintele ceh, euroscepticul Vaclav Klaus, însă acesta aşteaptă un verdict al Curţii Constituţionale, sesizată de aliaţii săi politici.

Adversar declarat al acestui text, Klaus a cerut vineri o derogare pentru ţara sa de la o parte din prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale, document anexat Tratatului de la Lisabona.

Această derogare ar urma să împiedice restituirea bunurilor germanilor sudeţi, confiscate după cel de-al Doilea Război Mondial, în baza unor decrete semnate de preşedintele cehoslovac din perioada respectivă, Edvard Benes.

Decretele Benes au servit drept bază juridică pentru confiscarea bunurilor şi expulzarea germanilor sudeţi, sub acuzaţia colectivă de colaborare cu regimul nazist.

Premierul ceh Jan Fischer a dat asigurări că redeschiderea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona în cadrul UE este exclusă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite