Trataţi în mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de tuberculoză internaţi la Sanatoriul "Guranda" dorm în paturi mucegăite Şefii spitalului au ţinut saltelele noi în magazie timp de patru ani, după care le-au închiriat unei

Bolnavii de tuberculoză internaţi la Sanatoriul "Guranda" dorm în paturi mucegăite

Şefii spitalului au ţinut saltelele noi în magazie timp de patru ani, după care le-au închiriat unei firme de construcţii.

"Ăştia nu mai au limite! Au ajuns să fure şi de la TBC-işti. Şi aşa suntem bătuţi de soartă, ne trag şi saltelele de sub noi", acuză bolnavii din Sanatoriul "Guranda" din Botoşani.

Cei 38 de pacienţi sunt revoltaţi că saltelele pe care ar fi trebuit să se odihnească sunt folosite de muncitorii care lucrează pe un şantier din judeţ. "Stau aici de nouă ani. Nu mi-au schimbat niciodată salteaua, deşi e plină de bacili. Spuneau că o vor schimba când va putrezi de tot", mărturiseşte Vasile T., unul dintre pacienţi.

"Nu m-am gândit că va ieşi scandal"

În timp ce bolnavii se plâng de condiţiile inumane de tratament, saltelele cumpărate încă din 2003 de conducerea spitalului au fost închiriate, anul trecut, unei firme de construcţii.

"Saltelele stăteau în magazie degeaba şi se distrugeau. Nu aveam ce face cu ele şi pe bolnavi nu i-a afectat acest lucru", spune Dinu Moroşanu, directorul Sanatoriului "Guranda".

Acesta recunoaşte că a împrumutat saltelele firmei Delta Gaz SRL, condusă de fiul directoarei economice din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Maria Bortaş.

"Doamna Bortaş m-a sunat şi mi-a zis că fiul ei are nevoie de 30 de saltele pentru firma fiului ei. Am spus că nu am, dar ea mi-a zis că ştie că magazia e plină şi să o ajut. Nu m-am gândit că va ieşi scandal", explică Moroşanu.

"Nu am făcut presiuni la spital. Directorul trebuie să demonstreze că i-am cerut acest lucru", se apără Bortaş. Ea va ajunge zilele viitoare în faţa Comisiei de Disciplină din cadrul CJ Botoşani.

Viitor incert

Bolnavii şi cele 40 de cadre medicale riscă să ajungă în stradă. Şefii spitalului se plâng că nu pot plăti 10.000 de lei chirie pe lună. Clădirea a fost retrocedată recent foştilor proprietari.

Nu mi-au schimbat niciodată salteaua, deşi e plină de bacili. Spuneau că o vor schimba când va putrezi de tot
Vasile T.
pacient

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite