Constanta: Trăsurile de pe litoral, lovite de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Trăsurile de pe litoral, lovite de criză
Constanta: Trăsurile de pe litoral, lovite de criză

Birjarii se plâng de lipsa clienţilor şi de faptul că nu au locuri în care să poată staţiona. Plimbarea romantică de altădată nu mai este la căutare în staţiunile de pe litoral. Preţurile, destul de piperate, îi fac pe turişti să aleagă mersul pe jos.

Tot mai rar mai vezi seara, pe străzile staţiunilor, caleşti conduse de câte un vizitiu tuciuriu, care plimbă turişti. Trăsurile circulă goale pentru că nu au voie să staţioneze nicăieri. „Noi trebuie să circulăm continuu, iar calul oboseşte după două ore de mers, în căldură. Al meu a murit din cauza oboselii“, povesteşte cu ciudă Osman Jivan, birjar din tată în fiu. Acum, caleaşca sa e trasă de Silver, pe care a dat 1.000 lei. „Trebuie să găseşti şi un cal bun, obişnuit cu asfaltul, că dacă aduci unu nărăvaş care se sperie de maşini, ce faci?“, spune Osman. Vizitii mai încalcă regula la orele după-amiezii şi se adună la intrarea sau ieşirea dintr-o staţiune, în parcările mai mari.

La trap prin Mamaia cu 50 de lei

O călătorie de o jumătate de oră de-a lungul staţiunii Mamaia costă 50 de lei, jumătate faţă de anul trecut. Dacă vreţi să mergeţi o distanţă mai mică, preţul se negociază. „Clienţii sunt ăia care s-au săturat de maşinile cu aer condiţionat şi vor să vadă cum e cu trăsura“, mai spune Osman.
Majoritatea vizitiilor au trăsurile moştenite de la părinţi ori bunici, din vremurile în care banii adunaţi vara din plimbările cu trăsura ajungeau pentru tot restul anului. Acum, în buzunarul unui vizitiu, intră cam 150 de lei pe seară, bani din care, spun ei, nu plătesc deocamdată taxe. „De la anul vom plăti şi taxe, că aşa ne-a promis domnu’ Mazăre“, spune Emurla, vizitiu de aproape 40 de ani. El îşi aminteşte că tatăl său nu se urca în trăsură fără halatul albastru, uniforma birjarilor de la acea vreme.

O trăsură costă şi 20.000 de lei

În staţiunea Mamaia sunt în jur de 30 de caleşti care se bat pe puţinii clienţi dispuşi să facă o plimbare „regală“ şi care, în majoritatea cazurilor, sunt turişti străini. O trăsură autentică, de peste o sută de ani, costă până la 20.000 de lei. În fiecare an, vizitii au grijă să-i schimbe tapiţeria şi s-o vopsească.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite