Tranzacţiile imobiliare puţine bagă agenţiile în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul crizei, mai mult de jumătate dintre agenţiile imobiliare din judeţ au pus lacăt pe uşă

Afectată de criza finaciară, cu slabe speranţe de a ieşi la liman, piaţa imobiliară hunedoreană înregistrează, zilnic, „victime” printre patronii hunedoreni. Practic, în ultimele două luni, aproximativ 60 la sută dintre agenţiile imobiliare din judeţ au dispărut.
Privită prin ochii celor care au mai rămas în cărţi, această criză are şi conotaţii pozitive. „E greu, e al naibii de greu, dar această criză financiară a făcut curăţenie pe piaţă. Numai în Deva existau peste 40 de agenţii imobiliare, majoritatea funcţionând la limita legii. Acestea au fost primele care au căzut. Au rămas agenţiile serioase care se chinuie să supravieţuiască. Aştept vremuri mai bune, pentru că este imposibil ca lucrurile să nu se schimbe”, a declarat pentru Adevarul Cosmin Bălan, administatorul unei agenţii imobiliare din Deva.

Preţuri îngheţate
În timp ce în alte oraşe ale ţării se înregistrează reduceri semnificative ale preţurilor la apartamentele vechi, în Deva şi Hunedoara acest fenomen lipseşte cu desăvârşire. „Întotdeauna judeţul Hunedoara a fost atipic în privinţa tranzacţiilor imobiliare. Oricât de mult îi explic clientului că trebuie să lase din preţ, acesta nu vrea să înţeleagă. Şi asta pentru că «ştie el de la vecinul lui care a vândut, cât face apartamentul lui». Prin urmare nu cred că preţurile vor scădea semnificativ”, este de părere Bălan.

TVA mai mic nu a contat
Nici reducerea TVA-ului la achiziţionarea unei locuinţe nu a avut efectul scontat. De la intrarea în vigoare a acestei ordonaţe de urgenţă nu s-au înregistrat schimbări majore pe piaţă. Regresul înregistrat la sfârşitul anului 2008, pe această piaţă, a continuat şi în luna ianuarie a acestui an. Mai mult, până la această dată nici una dintre măsurile luate de Guvern şi Banca Naţională a României privind revigorarea acestui sector nu a avut rezultatele scontate.
„Reducerea TVA-ului pentru achiziţionarea de locuinţe la cinci la sută nu a avut efectul scontat. Nici semnale date de bănci privind o relaxare a creditării nu a crescut cererea de locuinţe. Nici cei care deţin lichidităţi nu sunt interesaţi de tranzacţii imobiliare, deoarece preţurile pe această piaţă nu s-au stabilizat”, susţine Cosmin Bălan.

Preţuri la vânzare
La această dată, un apartament cu două camere în Deva se vinde la preţuri cuprinse între 20.000 şi 50.000 de euro. Pentru trei camere trebuie să scoateţi din buzunar între 30.000 şi 60.000 de euro. Ţinând cont de creşterea euro, preţurile sunt la fel ca anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite