Transportorul Piranha, din nou în întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportorul Piranha la parada militară de la 1 decembrie 2008
Transportorul Piranha la parada militară de la 1 decembrie 2008

Transportoarele blindate Piranha cumpărate pentru Armata Română vor fi livrate cu o nouă întârziere. Conform unor informaţii provenite de la firma israeliană Elbit, noua întârziere s-ar datora faptului că partea română doreşte modificarea maşinilor astfel încât să permită înlocuirea mitralierei de la bord cu alte tipuri de arme.

În versiunea livrată României, arma de bază a transportoarelor este mitraliera de calibrul 12,7 milimetri, dar se doreşte ca ea să poată fi înlocuită, chiar pe câmpul de luptă, cu arme de alt calibru. De exemplu, armata belgiană are pe transportoarele Piranha tunuri automate de calibrul 30 milimetri (versiune prezentată şi la salonul de armament Expomil 2009 de la Bucureşti), iar altă variantă ar fi montarea de aruncătoare de calibrul 120 milimetri.

Programul de înzestrare cu tranportoare Piranha III C a început în România în anul 2006, printr-o licitaţie controversată, câştigată de firma elveţiană Mowag. Programul include cumpărarea a 31 de maşini blindate contra sumei totale de 60 de milioane de euro.

Un subcontractor al Mowag este firma israeliana Elbit, care furnizeaza turele automate pentru mitraliere, sisteme electro-optice şi sisteme electronice. Componentele livrate de Elbit valoreaza circa 10 milioane de euro.

Multe probleme

Conform planificării iniţiale, primele zece transportoare urmau a fi livrate în anul 2007, iar ulterior trebuiau livrate câte şapte transportoare pe an. Primele 10 transportoare au sosit abia în aprilie 2008, iar comisia de recepţie a MApN a constatat 21 de neconformităţi tehnice.

Şase transportoare din primul lot au fost trimise în Afganistan, dar au suferit defecţiuni a căror remediere a durat până la sfârşitul anului 2008. Elbit califică defecţiunile drept "mici probleme tehnice, în special cauzate de condiţiile extrem de dure de exploatare".

Lotul al doilea, format din şapte maşini Piranha, a fost livrat la sfârşitul anului 2008 şi a avut din nou probleme care au determinat partea română să amâne recepţionarea lor.

Lotul al treilea nu a ajuns încă în România, deşi el trebuia livrat, conform programării iniţiale, în octombrie 2009.

Armata Română ar avea nevoie, în total, de circa 600 de maşini blindate, care să înlocuiască vechile transportoare TAB 77 şi TABC 79.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite