Transplantul de rinichi, inaccesibil oamenilor de rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, recent, o femeie, în vârstă de 49 de ani, din municipiul Huşi a murit în faţa Ambulatoriului de Specialitate de la Spitalul Municipal de Adulţi Bârlad, înainte să fie dusă la

După ce, recent, o femeie, în vârstă de 49 de ani, din municipiul Huşi a murit în faţa Ambulatoriului de Specialitate de la Spitalul Municipal de Adulţi Bârlad, înainte să fie dusă la dializă, problema pacienţilor care necesită acest tip de tratament a ieşit din nou la suprafaţă.
Viorel Petcu, directorul instituţiei, spune că Serviciului de dializă i se alocă lunar peste trei miliarde de lei, bani care acoperă tratamentul bolnavilor cu afecţiuni grave ale rinichilor. Însă, aşa după cum a ţinut să remarce directorul Petcu, de preferat ar fi fost ca "în cazul acestor bolnavi să se poată face transplant de rinichi, iar dializa să fie doar un tratament temporar". La Bârlad există 12 dializoare de care beneficiează în jur de 70 de pacienţi, cei care urmează şedinţele de hemodializă. Prin hemodializă, sângele circulă în exteriorul corpului printr-un filtru special, numit dializor, cu ajutorul unor tuburi de plastic, cunoscute sub numele de linii de sânge. Dializorul acţionează ca un "rinichi artificial", separând produsele reziduale şi excesul de apă din sânge. Soluţia de dializă transportă în exteriorul organismului produsele reziduale şi excesul de apă, iar sângele astfel curăţat este reintrodus în corpul pacientului. În mod obişnuit, un pacient efectuează trei tratamente pe săptămână, de trei până la şase ore fiecare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite