Directorul general al Agenţiei de Transplant, demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul general al Agenţiei de Transplant, demis
Directorul general al Agenţiei de Transplant, demis

Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Victor Zota, a fost demis, ieri, ca urmare a scandalului legat de traficul internaţional de ovule de către medicii clinicii private Sabyc.

În urma unui control dispus de ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, au fost găsite mai multe nereguli la clinica Sabyc, printre care se numără şi emiterea ilegală a autorizaţiei de funcţionare.

Vizat de procurori

În luna aprilie 2009, oficialii ANT au transmis o adresă către clinica Sabyc în care arătau că nu pot autoriza centrul medical întrucât nu îndeplineşte o serie de condiţii esenţiale pentru procedurile de fertilizare “in vitro”.

După nici două luni însă, clinica a fost acreditată de ANT, deşi nu remediase neregulile găsite. Mai mult, acreditarea unei clinici poate fi făcută doar prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Totodată, procurorii DIICOT îl vor audia pe Victor Zota în legătură cu modul în care a fost acreditată clinica Sabyc, cu doar o săptămână înainte de izbucnirea scandalului în urma căruia medicii Harry Mironescu şi Yair Miron, dar şi secretara Cecilia Borza, au fost arestaţi pentru trafic internaţional de ovule.

Victor Zota susţine însă că ANT şi Inspecţia Sanitară de Stat au arătat că centrul Sabyc poate funcţiona şi că pentru elaborarea unui ordin de ministru pentru acreditare este nevoie de şapte-opt luni.

Pe de altă parte, patronul clinicii Sabyc, medicul Harry Mironescu, a solicitat anchetatorilor realizarea unei expertize medicale, motivând că suferă de afecţiuni ale inimii care nu pot fi tratate în regim de detenţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite