Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria după soluţionarea conflictului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria după soluţionarea conflictului
Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria după soluţionarea conflictului

Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria numai după soluţionarea politică a conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, a declarat joi, la Moscova, expertul rus în domeniul relaţiilor militare internaţionale, Evgheni Bujinski, transmite ITAR-TASS.

Potrivit agenţiei menţionate, generalul Bujinski a făcut această declaraţie în cadrul seminarului internaţional anual pe probleme de securitate în regiunea Mării Negre, care a avut loc pentru prima dată la Moscova.

Rusia nu poate să-şi retragă contingentul său de pace din republica nerecunoscută şi să-şi lichideze depozitele cu muniţii, atâta timp cât nu s-a găsit o soluţie politică la conflictul transnistrean, a declarat expertul, fost şef al Departamentului Acorduri internaţionale din cadrul Ministerului rus al Apărării.

Generalul rus a adăugat că acest conflict a apărut în 1992, când Frontul Popular din Moldova şi-a făcut cunoscută intenţia de a alipi Moldova la România. Împotriva acestei decizii, a mai afirmat el, s-a pronunţat Transnistria, a cărei populaţie este formată în proporţie de 99% din cetăţeni vorbitori de limba rusă.

A rezultat un conflict sângeros, oprit cu forţa armamentului rus, a continuat Evgheni Bujinski.

Acum, noua conducre a Moldovei face apel, ca şi în urmă cu 17 ani, la unirea cu România. Dacă puterea Moldovei va alege varianta georgiană pentru soluţionarea acestei complicate probleme, atunci va fi foarte greu de evitat un nou conflict, a ameninţat generalul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite