Referendum în Transnistria pentru apropierea de Constituţia rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendum în Transnistria pentru apropierea de Constituţia rusă
Referendum în Transnistria pentru apropierea de Constituţia rusă

Preşedintele regiunii moldovene separatiste Transnistria, Igor Smirnov, a declarat joi că intenţionează să organizeze în următoarele luni un referendum privind adoptatea noului proiect de Constituţie, document identic cu legea fundamentală a Rusiei, facilitând astfel integrarea Tiraspolului ca regiune în Federaţia Rusă.

Citiţi şi:


Potrivit agenţiei Olvia Press, Smirnov a spus la o conferinţă de presă că iraspolul continuă procesul de armonizare a Constituţiei transnistrene cu legea fundamentală a Rusiei şi că adoptarea unei noi Constituţii va reprezenta un semnal pentru Rusia că Transnistria este dispusă să intre în componenţa ei în calitate de regiune.

Smirnov a zis că "pregătirile pentru organizarea referendumului în acest sens vor începe după 9 octombrie".

Majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene s-au exprimat la referendumul din 17 septembrie 2006 pentru independenţa Transnistriei şi aderarea ei ulterioară la Rusia.

  • Discuţiile privind modificarea Constituţiei transnistrene au început după ce 16 deputaţi din formaţiunea majoritară Obnovlenie (Reînnoirea) au propus unele amendamente constituţionale. Modificările l-au nemulţumit pe liderul Igor Smirnov, care a cerut amânarea adoptarii acestor modificări, pentru examinarea lor în prealabil de Comisia pentru armonizarea legislaţiei Transnistriei la cea a Federaţiei Ruse.
  • La începutul lunii iulie, şeful Legislativului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a demisionat pe fondul divergenţelor cu liderul republicii nerecunoscute internaţional, Igor Smirnov. "Acest document va conduce la distrugerea statului. Se încearcă acreditarea unei singure persoane de care să depindă, practic, toate funcţiile elective", a spus Şevciuk referindu-se la proiectul comisiei prezidenţiale.
image

Transnistria a fost transnformată prin Constituţia din 2000 dintr-o republică semiprezidenţială într-una prezidenţială, ceea ce înseamnă că orice modificare a Constituţiei trebuie să aibă aprobarea preşedintelui.

Populaţia regiunii la recensământul din 2004 era de 555.500 de oameni (incluzând municipiul Tighina), din care:

  • Moldoveni (Români): 32%
  • Ucrainieni: 29%
  • Ruşi: 30%
  • Bulgari, Găgăuzi, Evrei, Germani, Belarusi, Polonezi si alţii: 8%
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite