Figa, Hallstattul Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Figa, Hallstattul Transilvaniei
Figa, Hallstattul Transilvaniei

Exploatarea de sare de lângă Beclean este cea mai importantă descoperire din Estul Europei. Un sit arheologic din anul 3000 î. Hr. a fost inaugurat ieri, la Figa, în prezenţa ministrului Theodor Paleologu.

Ceea ce pentru majoritatea oamenilor reprezinte nişte banale bucăţi de lemn, pentru arheologi este o descoperire spectaculoasă. Troace şi scări de lemn, ciocane, garduri şi construcţii de lemn, toate arată cum au trăit, ce au lucrat şi de ce erau preocupaţi strămoşii noştri din epoca timpurie a bronzului. Aceste vestigii arheologice sunt foarte bine conservate, datorită nămolului sărat în care au fost descoperite.

Un sit de referinţă în Europa

Cercetările efectuate în situl arheologic de la Băile Figa arată că aici a funcţionat o exploatare de sare, timp de mai multe epoci.
Situl arheologic din anul 3000 î. Hr. a fost inaugurat, ieri, la Figa, în prezenţa ministrului Culturii, Cultelor si Patrimoniului, Theodor Paleologu. „Importanţa ştiinţifică a descoperirii este evidentă, numele de Băile Figa va fi cunoscut în întreaga lume de cei care se ocupă de asemenea lucruri. Situl este comparabil, ca importanţă, cu cel de la Hallstatt“, a declarat ministrul. Cele mai vechi urme datează din Epoca Bronzului, anul 3000 î. Hr. Primul cercetător care a observat o urmă de activitate preistorică la Figa, a fost geologul bistriţean Ioan Chintăuan, în 1977.
În 2005, situl a fost examinat de către arheologul Valerii Kavruk, de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, şi de către profesorul Antonhy Harding de la Universitatea Exeter din Marea Britanie. „Este o descoperire comparabilă cu Hallstattul din Austria, descoperire care a dat numele unei epoci din Europa. Situl de la Figa va fi ceva de referinţă pentru Estul Europei“, spune şi Valerii Kavruk.

O perspectivă turistică

Situl arheologic de la Figa este un loc frecventat de arheologi, studenţi şi masteranzi în arheologie din toată ţara. „Am sosit aici ieri. Venim în fiecare an, câte o săptămână. E un sit deosebit de restul pe care am fost. N-am apucat să particip la săpături, dar ştiu că  un sit din acesta nu mai există în România şi sunt foarte puţine şi în Europa“, spune Monica Constantin, o tânără din Bucureşti, care a terminat masterul în arheologie şi se află la Figa pentru a efectua măsurători. „Este un sit foarte important şi ar trebui pompaţi bani aici. Acest loc ar trebui organizat şi introdus în fluxul turistic“, spune şi Zoia Maxim, arheolog din Cluj-Napoca.
Situl are un potenţial turistic ridicat pentru că în vecinătatea sa se construieşte o staţiune turistică cu potenţial balnear.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite